BiH

Amra Babić o pismu: Nizak udarac u predizbornoj kampanji

Sarajevska grupa “Zabranjeno pušenje” održala je 10. jula koncert u Visokom u okviru manifestacije “Visočko ljeto 2016.”. Osim njih nastupile su grupa Shaderwan Code i Arabeske. Više od mjesec dana kasnije, na iznenađenje mnogih, stigla je reakcija u vidu pisma koje potpisuje Udruženje “Majke i žene Srebrenice”.

Amra Babić - Magazinplus.eu

Nakon što je na ovo pismo reagovala Munira Subašić iz Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa” koja je za “N1” kazala da potpuno podržavaju načelnicu Amru Babić i da ne zna ko stoji iza pisma, odlučili smo zatražiti i reakciju načelnice Visokog.

“Očekivala sam da će u predizbornoj kampanji biti svašta i niskih udarca, ali da će se neko u predizbornoj kampanji služiti, manipulisati žrtvama i majkama Srebrenice, to nisam očekivala. I sama sam supruga šehida koja je sama odgojila troje djece i ako išta u životu imam to je poštivanje žrtava rata, genocida u Srebernici”, kazala je Babić za “N1“…

Svoj odnos prema genocidu u Srebrenici i žrtvama, kaže, pokazala je u prethodnom periodu.

“Općina Visoko je prva općina van Srebrenice koja je napravila spomenik žrtvama genocida Srebrenice. Općina Visoko svake godine isprati žrtve genocida u miru, učenjem fatihe, dove i suze. Naši građani i ja smo uvijek bili uz Majke Srebrenice i uvijek ćemo biti. Čista je laž i neistina ovo što je napisano u tekstu”, dodaje.

“Tog 11. jula smo imali manifestaciju na Trgu žrtava Srebrenice gdje smo učili Kur’an, imali recitacije koje govore o žrtvama genocida, učili ilahije… Požurila sam sa dženaze da stignem na tu manifestaciju i trudili smo se da građani općine Visoko na najdostojanstveniji način odaju počast žrtvama. Noć prije, što nam se spočitava u ovom pismu, održan je koncert Arabeski uz muzičku pratnju Zabranjenog pušenja. To je bio koncert ilahija i kasida, koncert duhovne muzike uz nekoliko sevdalinki. Vrlo dostojanstveno i vrlo odmjereno. Ničim nije isprovocirao jedno ovakvo obraćanje. Očito da je riječ o politizaciji i političkom napadu, o vrlo niskom udarcu ljudi koji imaju uticaja na osobe koje rukovode ovim udruženjima koja su dala saopćenje”, navela je načelnica Visokog.

Kako kaže, razgovarala je sa Hatidžom Mehmedović, predsjednicom udruženja Srebreničke majke, i upitala je zašto su u pismu iznesene neistine.

“Pitala sam je zašto me nisu nazvali i pitali. Ona mi je odgovorila da joj je reklo 20 ljudi. Upitala sam je zašto su joj to rekli danas, a ne odmah nakon komemoracije i danima koji su uslijedili. Očito da je ovo sve politički smontirano i da je jako nisko. Sigurna sam da će Srebreničani, Visočani i građani širom BiH ovo prepoznati i osuditi”, kazala je Babić za našu televiziju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh