BiH

Međunarodni dan nestalih osoba: Potraga za istinom i pravdom

Svakog 30. avgusta žrtve i preživjeli genocida i zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini se sa bolom sjećaju zadnji put kada su vidjeli svoje najmilije prije nego što su odvedeni u nepoznatom smijeru i kojima se od tad gubi svaki trag.

No image - Haber.ba

Proces traženja  nestalih osoba je započet odmah nakon završetka rata jer su  porodice zahtjevale da saznaju sudbinu svojih voljenih. Nakon izvijesnog vremena bez ikakve povratne informacije, porodice su aktivno krenule u traženje nestalih. U proteklom ratu od 1992. do 1995. godine u Bosni i Hercegovini je nestalo oko 35.000 osoba. 21 godinu nakon rata, traga se za više od 7.000 nestalih osoba.

U nadi da će se svi nestali pronaći, Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa su dugi niz godina direktno učestvovali u traganju za masovnim grobnicama i pronalasku nestalih.

“Svake godine, zajedno sa partnerima, trudimo se da skrenemo pažnju da ne smijemo prestati za traženjem nestalih osoba, te da institucije za nestale osobe treba podržati. Isto tako ističemo da je svaka nestala osoba zaslužila da se pronađe kako bi našla svoj konačni smiraj, te kako bi se došlo do istine i pravde.

Svaki korak ka pronalaženju nestalih je važan i treba da bude zajednički odražen bez polititizovanja ili skretanja pažnje sa činjenica. Današnji dan obilježavamo za sve nestale osobe i neprikladno je da se obilježavanje na Ozrenu odvaja od ostalih obilježavanja. Majke Srebrenice i Bosne i Hercegovine uvijek naglašavaju da se ne smije dozvoliti da žrtva postane politički alat, te da potraga za nestalim mora prvenstveno biti iskrena sa ciljem mira u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju iz Udruženja…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh