BiH

Otvorena birališta na Palama: Građani se izjašnjavaju na referendumu o 9. januaru

U općini Pale u Istočnom Sarajevu, u bh. entitetu Republika Srpska (RS), jutros u sedam sati otvorena su birališta na kojima će se danas stanovnici ove općine moći izjasniti na referendumu o Danu Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Biračko mjesto otvoreno je u Kulturnom centru Pale. Otvaranje birališta iščekivalo je nekoliko desetina građana koji su prvi izašli na glasanje na referendumu čije je održavanje zabranio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Biračko mjesto otvorenim je proglasila predsjednica biračkog odbora Vukotić Ljiljana.

“Na našem biračkom mjestu 667 građana ima pravo glasa. Biralište je otvoreno do 19 sati”, istakla je Vukotić.

Biračka mjesta na Palama otvorena su i u obližnjim osnovnim školama.

Inače, na području Pala, prema podacima Popisa stanovništva u BiH 2013. godine, živi 22.282 stanovnika.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru prošle godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u bh. entitetu Republici Srpskoj obilježava kao Dan bh. entiteta RS.

Sud je utvrdio kako je 9. januar kao Dan bh. entiteta RS neustavan odnosno da Zakon o praznicima bh. entiteta Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija (Komisija za demokratizaciju putem zakona Vijeća Evrope) također je iznijela stav da je izbor 9. januara za Dan bh. entiteta Republike Srpske “podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije”.

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao dana bh. entiteta RS, Narodna Skupština bh. entiteta RS sredinom jula ove godine odobrila je odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike za današnji dan, 25. septembar te izabrala i imenovala Republičku komisiju za sprovođenje referenduma.

Tom odlukom referendum je raspisan za područje cijelog bh. entiteta RS, a referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan (bh. entiteta) Republike Srpske?”.

Današnji referendum ne podržavaju Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) – uz izdvojeno mišljenje Rusije kao i Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koji je upozorio na sankcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh