BiH

NAKON NAVODNE OTMICE: Među roditeljima vlada strah, djecu nigdje ne puštaju samu

Opšti strah! Tim dvjema riječima mogla bi se opisati psihoza koja je jučer vladala u Zenici, nakon prekjučerašnje navodne otmice jedne djevojčice, dok je druga uspjela pobjeći. Ali, sva priča i dalje je bez pokrića jer nikakvih konkretnih tragova nema. Istraga za MUP je izuzetno teška.

OŠ "Hasan Kikić" - Depo.ba

Nejasne informacije

Najgore je što nema nikakvih dokaza da se nešto zaista dogodilo. Ljudi na ulici nerado komentarišu slučaj.

“Prestrašeni smo i ne znam šta bih drugo rekla. Dijete ova dva dana ne ispuštam iz vida, ali voljela bih da policija da neke jasnije informacije. Sve je u magli”, govori prolaznica i prenosi dojmove većine Zeničana.

Policija je zaustavljala skoro sva vozila u Tetovu, tražio se neki trag koji će biti veza sa slučajem, ali nije išlo.

“Svi smo potreseni, još ništa ne znamo. Jedino nam policija može pomoći”, komentarisao je Branko Zadić, predsjednik Vijeća roditelja Osnovne škole “Hasan Kikić”.

Direktorica škole u Tetovu Hasna Alihodžić kazala je da nijedna učenica iz ove škole nije oteta.

Prije ovog slučaja, u Sarajevu je 4., 6., 10. i 12. oktobra prijavljivan nepoznati čovjek koji je učenike pozivao da s njim uđu u vozilo. To je prošle sedmice i prijavljeno, ali je utvrđeno da se radilo o internoj šali dvojice radnika jednog poduzeća koje je vlasnik najavio sankcionisati.

I prije pet godina bilo je sličnih priča i u Hercegovini, pa je svojevremeno dadilja jedne djevojčice ispričala da je djevojčicu neko pokušao oteti. I tada se policija digla na noge, roditelji su bili u panici, ali ispostavilo se da priča nema nikakvo uporište, prenosi “Večernji“…

Priče o nestanku

I u susjednoj Hrvatskoj bilo je dosta izmišljenih priča o otmicama djece. Neke od najsurovijih vezane su uz trgovačke centre u kojima su, navodno, pronađena oteta djeca. Tada se ispostavilo da konkurencija podmeće takve priče kako bi uspaničila roditelje u nemilosrdnoj utrci za kupcima. Ovih dana i psiholozi govore o slučajevima navodne otmice.

“Naši zakoni su jako dobri, škole imaju propise i saradnju s policijom i zdravstvom. Škole uopšte dobro rade. Osnovna stvar je saradnja na relaciji roditelj – škola. Jasno je da postoji i potreba djece za privlačenjem pažnje. Svaki roditelj vjeruje svom djetetu, ali moramo znati da dijete nekada govori istinu, ali da je to dio njegove mašte”, kazala je za “N1” psihologinja Enisa Mešić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh