BiH

Zašto se očevi u BiH plaše rađaone: Mama se porađala, babo pao u nesvijest!

Prema podacima bh. ginekoloških i porodiljskih klinika, tek deseci muškaraca našli su se u rađaonama u posljednjih deset godina, otkad je prisustvo porodu omogućeno u BiH.

Otac i beba - B92.net

Iako je u svijetu postalo sasvim normalno da očevi prisustvuju porodu, u BiH muškarci još ne pokazuju veliku zainteresovanost da u ovim trenucima budu u rađaoni pored njihovih partnerica. S druge strane, oni koji žele biti podrška porodiljama, nisu dovoljno spremni i edukovani o porodu, piše “Faktor“…

Prema podacima bh. ginekoloških i porodiljskih klinika, tek deseci muškaraca našli su se u rađaonama u posljednjih deset godina, otkad je prisustvo porodu omogućeno u BiH.

Očevi kolabiraju

Na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo od 2010. godine, kada je uvedeno besplatno prisustvo na porodu, ukupno 64 muškarca bila su uz njihovu partnericu u rađaoni.

“Prisustvo oca na porodu može puno značiti za porodilju. Međutim, iako svi misle da su spremni, dešava se da budući otac kolabira, pa je potrebno pažnju usmjeriti i na njega prilikom poroda”, kazala je Muamera Šehić, portparol UKC-a Sarajevo.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla na Klinici za ginekologiju i akušerstvo prisustvo očeva na porođaju uvedeno je 2006. godine. Osim očeva, porođaju besplatno može prisustvovati i neka druga osoba koju odredi trudnica.

“U periodu od deset godina porođaju je prisustvovalo oko stotinu očeva i majki porodilja. Imali smo nekoliko očeva koji nisu bili potpuno spremni i edukovani o porođaju, ali uz pomoć edukativnog osoblja Klinike za ginekologiju i akušerstvo, lakše su podnijeli sve što nisu znali o porođaju. Udruženje ginekologa TK na svojim sastancima redovno potencira na češćem prisustvu odabrane osobe od pacijentice porođaju”, kazala je glasnogovornica UKC-a Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović.

Prema mišljenju ginekologa UKC-a Tuzla, prisustvo očeva porodu zavisi od komunikacije partnera, psihofizičke spremnosti muškaraca i edukacije o porođaju. Osobe koje prisustvuju porođaju, prije dolaska trudnice u bolnicu trebaju uraditi bris grla, bris nosa i stolice.

Povećanje u bh. entitetu RS-u

Na Univerzitetskom kliničkom centru bh. entiteta Republike Srpske prisustvo oca na rođenju djeteta ranije je koštalo čak 500 KM. Međutim, Upravni odbor UKC-a bh. entiteta RS-a donio je odluku u februaru prošle godine da se naplaćuju samo troškovi jednokratne opreme koju otac koristi prilikom ulaska u porodilište, a koji iznose 20 KM.

Nada Jokanović, saradnica za informiranje UKC-a bh. entiteta RS-a, kazala je da se broj zahtjeva za prisustvo na porođaju povećao nakon snižavanja cijene. U periodu od donošenja odluke do danas, na UKC-u RS-a podnesen je 61 zahtjev očeva da prisustvuju porodu.

“U praksi smo vidjeli da su osobe koje pokazuju interesiranje za prisustvo porođaju uglavnom mlađi muškarci, a dosadašnja iskustva su pozitivna kako za osobe koje prisustvuju porodu i porodilje, tako i za osoblje. Prilikom porođaja, svakoj porodilji je lakše kada je uz nju bliska osoba, zbog toga što se osjeća sigurnije, lakše prati uputstva i sarađuje sa medicinskim osobljem”, pojasnila je Jokanović za “Faktor”.

Medicinski stručnjaci smatraju da je prisustvo očeva porodu poželjno, ali uz adekvatnu pripremu. Kako kažu, najveća uloga budućih očeva u ovim trenucima jeste da smire partnericu i puste doktore da obave svoj dio posla, kako bi u konačnici svi ponijeli lijepa iskustva iz rađaone.

Interna pravila

Snimanje poroda dozvoljeno u Tuzli

Kako se saznaje, snimanje porođaja dozvoljeno je na tuzlanskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Prije prijema trudnice, potrebno je da se bračni partner ili majka trudnice obrate načelniku klinike sa zahtjevom za snimanje porođaja, nakon čega budu obaviješteni o internim pravilima i procedurama u ovim slučajevima.

U rađaonu UKC-a bh. entiteta RS strogo je zabranjen unos svih ličnih stvari, osim garderobe koju osoba od povjerenja ima na sebi, tako da nije dozvoljeno snimanje poroda.

Slično je i na UKC-u Sarajevo, gdje snimanje poroda, kako kažu, nije dozvoljeno iz niza etičkih razloga.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh