BiH

Oštra osuda dodjeli zahvalnica osuđenim ratnim zločincima od strane Skupštine bh. entiteta RS

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” oštro osuđuju odluku Skupštine bh. entiteta RS da dodjeli zahvalnice osuđenim ratnim zločincima i smatraju da je ovo direktan udar na istinu i pravdu te pokušaj da namjerno vrijeđaju žrtve.

Počasne povelje za Krajišnika, Karadžića, Plavšićku... - Srna

“Dobitnici zahvalnica, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević, su osuđeni pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje međunarodnog humanitarnog prava nad Bošnjačkim i Hrvatskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovaj potez je jedan u niz odluka bh. entiteta RS da oživi ratnu političku retoriku iz ’90-ti i nastavi sa Državnim udarima na Bosnu i Hercegovinu te da opravda nelegalni referendum koji je održan uprkos odluke Ustavnog suda BiH. Isto tako, ovo je eksplicitan i institucionalan primjer negiranja zločina i veličanje zločinaca kao i negiranja demokratskih principa koji su osnovani na temelju ljudskih prava. Da bi Bosna i Hercegovina i naše društvo se suočilo sa prošlošću i fokusiralo na budućnost te BiH postala članica EU-a, važno je da se svi napori okrenu ka osuđivanju ovakvih i sličnih odluka. Prihvatanje demokratskih principa na kojim je i sama EU osnovana je jedan korak ka spriječavanju bh. entiteta RS da ruši Bosni i Hercegovinu i slavi osuđene ratne zločince.

Zabrinjavajuće je da se fašistička retorika prihvata kao svakodnevnica i da nismo naučili od Drugog svjetskog rata, pogotovo način na koji je Njemačka prihvatila svoju odgovornost. Do sad nikome nije palo na pamet da nagradi osuđene ratne zločince procesuirane tokom Nurnberski procesa, kao npr. Goebbels, ili Hitlerovog establišmenta a da ne spominjemo Hitlera.

Ova ceremonija je nagradila zločin i zločince i kao takva je pokazala da je saučesnik u zločinu koji zahtjeva oštru osudu. Iz tog razloga zahtjevamo da Skupština bh. entiteta RS povuče ove zahvalnice i javno se izvine građanima Bosne i Hercegovine jer oni znaju da su dobitnici osuđeni ratni zločinci i da su te činjenice zabilježene i da ih niko ne može izbrisati iz historije”, navodi se u saopštenju “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh