BiH

Na granici ćemo plaćati ulaz u EU, određena cijena

Evropska komisija predložila je uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja.

Granična policija BiH - Faktor.ba

To znači da će građani stariji od 18 godina iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u zemlje Schengena (među kojima su i državljani BiH) plaćati “ulaznicu” od 5 eura, javlja “Beta”…

Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) je jačanje bezbjednosnih provjera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija.

Sistem ETIAS prikupljat će informacije o svima koji bez viza putuju u EU, što će doprinijeti efikasnijem upravljanju vanjskim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbjednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je riječ o režimu kontrole, lakšem za posjetioce.

Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provjera, “online” dozvola za putovanje u Schengen izdavat će se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahtjeva. Popunjavanje zahtjeva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh