BiH

Njemačka ambasada u BiH olakšala zakazivanje termina za podnošenje zahtjeva za vize

Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini od danas je uvela novi način zakazivanja termina za vize i to za kategorije u “svrhu spajanja porodice” i u “svrhu zapošljavanja”.

Njemačka ambasada -

Olakšanje je u tome što su građani BiH ranije bili vremenski ograničeni u zakazivanju termina za podnošenje aplikacije za vize, a sada nisu. Procedura je olakšana samo za kategorije za vize koje se izdaju u “svrhu spajanja porodice” i u “svrhu zapošljavanja”. Ispred zgrade Ambasade SR Njemačke u Sarajevu bilježe se konstantni redovi u kojima građani čekaju na ugovoreni termin razgovora sa nadležnim osobama koje će potom odlučiti da li će viza biti uručena ili ne.

Od danas za ove dvije kategorije u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu, građanin BiH unosi svoje podatke na tzv. listu čekanja. Unošenje podataka se može izvršiti u svako doba.

“Nakon što ste unijeli svoje podatke, dobit ćete u roku od 30 minuta prvu mail potvrdu sa daljnjim uputama, kao i svoj redni broj. Nekoliko sedmica nakon registracije bit će upućen drugi mail sa tačnim terminom za podnošenje zahtjeva za vizu (potvrda termina)”, pojašnjavaju iz Ambasade Njemačke u BiH.

S obzirom na trenutnu veliku potražnju za terminima, iz ambasade su uputili molbu da se obrati pažnja na to da period čekanja između registracije i potvrde termina može trajati i nekoliko sedmica.

“Iz tog razloga molimo da se u tom periodu ne raspitujete o statusu registracije, odnosno termina”, molba je iz Ambasade.

Kako su pojasnili, ovaj novi način zakazivanja termina ima za cilj da se svim podnosiocima zahtjeva za vize olakša postupak.

“Od sada se možete registrovati za termin u bilo koje doba i u svakom slučaju će biti dodijeljen termin što je prije moguće. Nije ni potrebno niti ima svrhe da treće osobe angažujete za zakazivanje termina”, zaključeno je u saopštenju Ambasade Njemačke u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh