BiH

Danas odluka CIK-a o izborima u Stocu: Ostaje li Kaplan kandidat za načelnika?

Odluka o sudbini izbornog procesa u Stocu bit će donesena danas na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja počinje u 13 sati. Također, tada će biti poznato kome će i kakve sankcije biti izrečene.

Centralna izborna komisija

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog odluke o poništavanju izbora u toj općini, te prijedlozi odluka u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti predsjednika, članova i zamjenika članova biračkih odbora, zatim predsjednika i članova Općinske izborne komisije (OIK) Stolac, te političkih subjekata i kandidata, piše “Faktor“…

Iako su predsjednik CIK-a Ahmet Šantić i član Suad Arnautović smatrali da su mnogo ranije ispunjeni uslovi za poništenje izbora i zakazivanje novih, do toga nije došlo, jer su ih pri svakom pokušaju da se to učini preglasale ostale kolege.

Umjesto toga, CIK je pokrenuo postupke utvrđivanje eventualne odgovornosti za prekid izbornog procesa u općini Stolac protiv svih članova izborne administracije, uključujući predsjednika OIK-a Ivana Perića i njegove zamjenike Avdu Jaganjca i Melihu Kapor, te protiv šest kandidata (Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović, Enisa Buzaljko, Božo Raguž i Haris Baljić) zbog sumnje da su ometali i opstruirali izborni proces i koristili se jezikom mržnje.

Nakon toga, pravni timovi CIK-a upućeni su u Stolac sa zadatkom da obave razgovore s tim osobama, utvrde detalje dešavanja i predlože odgovarajuće sankcije. U međuvremenu, a paraleleno sa upravnim postupkom koji vodi CIK, Tužilaštvo HNK je podiglo optužnice protiv nekoliko osoba, među kojima je Salmir Kaplan, kandidat Inicijative za Stolac za načelnika te općine.

Članovi ove inicijative nezadovoljni su radom kantonalnog Tužilaštva jer smatraju da je pristrasno i donosi samo odluke koje idu u smjeru sankcionisanja njenih članova, dok, istovremeno, ignoriše krivične prijave kojima je Inicijativa prije, ali i poslije Lokalnih izbora, ukazivala na nepravilnosti u radu OIK-a i neažurnost biračkih spiskova na kojima je bilo i imena umrlih osoba. Zbog toga su se obratili Tužilaštvu BiH, VSTV-u i Uredu disciplinskog tužioca tražeći da se ti postupci ubrzaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh