BiH

CIK BiH: Žalbe o uklanjanju sa liste Kaplana i smjeni Perića idu u Sud BiH, konačna odluka do kraja sedmice

Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da bude dostavljena žalba Koalicije za bolji Stolac protiv odluke Centralne izborne komisije BiH o uklanjanju sa kandidatske liste za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, sa izjašnjenjem te državne institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna izborna komisija

Bit će proslijeđene i žalbe Inicijative za Stolac koja je podnijela žalbu protiv odluke Centralne izborne komisien BiH da se sa kandidacijske liste za Općinsko Vijeće Stolac uklone imena kandidata Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića.

Isto se odnosi i na žalbe koje su podnijeli Ivan Perić koji je smijenjen sa pozicije predsjednika, te Avdo Jaganjac i Meliha Kapor, koje je Centralna izborna komisija BiH smijenila sa pozicije članova Općinske izborne komisije Stolac.

Kako saznajemo u Centralnoj izbornoj komisiji BiH očekuje se da Apelacioni odjel Suda BiH do kraja ove sedmice donese odluku po žalbama kada će se i znati da li će kandidati Kaplan, Mahmutčehajić i Ljubović biti uklonjeni sa kandidacijskih listi, odnosno da li će Perić, Jaganjac i kapor biti smijenjeni. Odluke Apelacionog odjela Suda BiH su konačne.

Naime, Centralna izborna komisija BiH je na sjednici u prošli četvrtak donijela odluke o sankcioniranju pojedinih članova izborne admistracije i pojedinih kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa na lokalnim izborima 2016. godine u izbornoj jedinici Stolac.

Utvrđeno je da su kandidat Selmir Kaplan i politčki subjekt Za bolji Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Salmira Kaplana sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Za bolji Stolac izriče novčana kazna od po 5.000 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Demir Mahmutćehajić i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Demira Mahmutćehajića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Ahmet Ljubović i politčki subjekt Inicijativa za Stolac odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Ahmeta Ljubovića sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Inicijativa za Stolac izriče novčana kazna od po 2.500 KM.

Utvrđeno je da su kandidat Božo Raguž i politčki subjekt Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 odgovorni za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac i zbog toga je izrečena sankcija da se uklanja ime Bože Raguža sa kandidatske liste i izriče mu se novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, dok se članicama koalicije Hrvatska kolacicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990 izriče novčana kazna od po 1.500 KM.

Pokrenuti postupci protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića su obustavljeni.

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku o razrješenju dužnosti predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića, Avde Jaganjca i Melihe Kapor i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za 35 predsjedenika odnosno članova biračkih odbora iz izborne jedinice Stolac izrečene su novčane kazne u iznosu od 700 KM za predsjednike i 300 KM za članove i izrečena im je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine.

Za četiri člana biračkih odbora izrečena je zabrana angažovanja u organima za provođenje izbora na period od četiri godine bez novčane kazne. Za 175 članova biračkih odbora, pokrenuti postupci su obustavljeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh