BiH

Fondacija Istina, pravda, pomirenje: Krivična prijava zbog dodjele priznanja Narodne skupštine RS Krajišniku, Plavšić i Karadžiću

Zbog dodjeljivanja priznanja osuđenim ratnim zločincima, protiv Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine (NS) bh. entiteta Republike Srpske i Organizacionog odbora NS bh. entiteta RS, Fondacija Istina, pravda i pomirenje danas će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeti krivičnu prijavu, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Priznanja povodom 25 godina postojanja Narodne skupštine bh. entiteta RS u oktobru su, uz ostale, dodijeljena Momčilu Krajišniku, koji je zbog ratnog zločina osuđen na 20 godina zatvora, zatim Biljani Plavšić koja je priznala zlodjela i učešće u ratnim zločinima, te je osuđena na 11 godina zatvora pred Haškim tribunalom. Priznanje je dodijeljeno i Radovanu Karadžiću, koji je prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, a osim ratnog zločina, osuđen je i za genocid. Posthumno je nagrađen i Nikola Koljević, koji se u presudi Karadžiću navodi kao jedan od učesnika zločinačkog poduhvata.

˝Smatramo da imamo dovoljno elemenata da se nalagodavci i izvršioci ovog sramnog djela procesuiraju pred Sudom BiH. Zamislite kako su se osjećale preživjele žrtve genocida ili povratnici Bošnjaci u Bijeljini, Prijedoru, Kozarcu i drugim mjestima kada su vidjeli da se ovi ratni zločinci nagrađuju. Da podsjetimo, Narodna skupština bh. entiteta RS priznanja dodjeljuje kao čin odavanja najvećeg poštovanja za nečiji rad. Dakle, ovim priznanjima oni su se zahvalili za ubistva, progone, silovanja i uništenje dijela bošnjačke, muslimanske zajednice u Srebrenici i okolini, što su međunarodni pravosudni organi okvalifikovali kao genocid˝, naveo je na današnjoj konferenciji za novinare Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle.

Alić je rekao da je dodjelom priznanja prekršen Krivični zakon BiH (članovi 213, 214, 215), odnosno da je odlukom o dodjeljivanju spornih priznanja izazvana rasna, vjerska i nacionalna mržnja i netrpeljivost.

˝Krivičnu prijavu ne podnosimo sudovima u bh. entitetu Republika Srpska, jer oni rade u cilju zaštite genocida, čemu u prilog ide činjenica da nema nijedne presude protiv bilo koga ko je učestvovao u genocidu. Krivičnu prijavu protiv Čubrilovića i Organizacionog odbora, kojeg je NS bh. entiteta RS formirala sredinom ove godine, podnosimo direktno Tužilaštvu BiH i to na ruke Gordani Tadić, vršiteljici dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva˝, izjavio je Alić.

20161128_2_20387338_16458764_web

Na pitanje kakva su očekivanja od ove krivične prijave, u Fondaciji istina, pravda, pomirenje naveli su da još uvijek ništa ne mogu predvidjeti.

˝Nije nečasno izgubiti, nego je nečasno ne boriti se. Ovo je stvar zbog koje bi se svi časni ljudi, i Hrvati, i Bošnjaci, i Srbi, trebali zacrvenjeti zbog ljudi koji su postali tzv. moralne vertikale u jednom narodu˝, poručio je Slavko Peričević, član Upravnog odbora Fondacije istina, pravda, pomirenje.

Zbog dodjele povelje osuđenim ratnim zločincima, u povodu 25 godina osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH, reagovao je Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH, a potez je osudila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Iz Islamske zajednice BiH zatražili su da se odluka o dodjeli priznanja poništi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh