BiH

Cormack potvrdila: “Razgovaralo se o sankcijama za predstavnike vlasti (bh. entiteta) RS”

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

Maureen Elizabeth Cormack - Fena.ba

“Od samog početka ovog slučaja naš je stav jasan. Vrlo je bitno da se u ovoj zemlji poštuje vladavina zakona, bez obzira na to da li se radi o pravosudnim institucijama, ekonomskom napretaku, ali jasno je da je stav SAD-a da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati”, rekla je Cormack komentarišući to što je Ustavni sud BiH jučer donio odluku o poništavanju rezultata referenduma u bh. entitetu RS o 9.januaru kao danu tog bh. entiteta, piše “Faktor“…

Upitana da li se mogu očekivati sankcije za predstavnike vlasti bh. entiteta RS zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH, Cormack je istakla da se o tome razgovaralo u “određenim krugovima, ali da misli da u ovom trenutku nema nekakvog definitivnog odgovora na to”.

“Mislim da je ova zemlja izabrala svoj put, ka EU i NATO-u i da na tome treba da bude fokus, što znači bolje okruženje za život i mladih ljudi i nadam se da će fokus biti na tim stvarima”, rekla je američka ambasadorica u BiH u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodala je da se u njenoj zemlji referendumi organizuju o vrlo praktičnim pitanjima, izgradnji parkova, škola…

“Ako se radi o referendumu koji se protivi odluci suda, onda snage za provođenje zakona sprečavaju takav referendum”, istakla je Cormack.

Navela je da je vladavina zakona od velike važnosti, ali da ne smatraju da je ona u potpunosti postignuta u BiH.

“Borba protiv korupcije je ključno pitanje za BiH i njen nepredak i nadam se da će institucije ozbiljno shvatiti borbu protiv korupcije”, dodala je ambasadorica SAD-a.

Istakla je da se mora poštovati i sloboda govora i izražavanja te pozvala vlasti u BiH na svim nivoima da pruže podršku novinarima dok rade svoj posao. Maureen Cormack je također izjavila da su izbori u Stocu “s pravom prekinuti, ali da institucije moraju naći rješenje i osigurati građanima pravo da izađu na izbore”. Cormack je u izjavi novinarima kazala da je pravo na glasanje jedno od osnovnih temelja demokratije.

“Ne želimo da Stolac postane novi Mostar. Trebaju nam izbori tamo što je moguće prije”, istakla je ambasadorica SAD-a u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh