BiH

Drama u CIK-u zbog Stoca: Rogić napustio sjednicu, vikao Šantiću “sram te bilo”

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Vlado Rogić napustio je sjednicu sa riječima “sram te bilo”, upućenim predsjedniku Ahmetu Šantiću. To je, otprilike, bila kulminacija rasprave koja se vodila pod tačkom dnevnog reda “ostalo”, a u okviru koje je potegnuto pitanje izbora u Stocu.

CIK BiH -Faktor.ba

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je odluke CIK-a o sankcionisanju četiri kandidata na izborima, odnosno o skidanju s izborne liste i novčanim kaznama za Salmira Kaplana, kandidata za načelnika i tri kandidata za Općinsko vijeće – Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža. Ovi predmeti vraćeni su CIK-u koji ima obavezu da ih ponovo razmotri, piše “Faktor“…

Član CIK-a Rogić zamjerio je stručnim službama koje su vodile postupak utvrđivanja eventualne odgovornosti navedenih osoba da su napravile “katastrofalne” greške i da zato “nije čudo što je Sud vratio predmete”. Također, spočitao im je da su namjerno opstruisali taj posao.

“Mislim da su neki iz timova koji su išli u Stolac namjerno opstruisali taj posao”, kazao je Rogić, navodeći kako smatra da te osobe treba kazniti.

Predložio je da CIK izuzme te osobe iz daljeg provođenja aktivnosti, u ponovljenom postupku, odnosno da se oformi novi tim od ljudi “koji imaju najmanje veze sa Stocem“, sa zadatkom da naprave novi prijedlog rješenja. Istovremeno, jasno je, imenom i prezimenom, naručio koje bi to osobe trebale biti, a među njima nije bilo nijednog Bošnjaka.

Na to je reagovao član Suad Arnautović, navodeći da je nedopustivo da se ciljano, na etničkoj osnovi, izdvajaju državni službenici.

“Vas četverica ste na silu i na mišiće izglasali odluke o sankcionisanju ovih kandidata, preglasali ste nas, a sada hoćete na etničkoj osnovi da izdvojite osobe koje će zadovoljiti ono što želite. Ovo je totalno politizovanje cijelog procesa i ne želim da učestvujem u tome”, rekao je Arnautović.

I predsjednik Ahmet Šantić je kazao je da je degutantno da se predlažu konkretna imena državnih službenika, ocijenivši da je to diskriminatorski prema ostalima.

“Ne smijemo segregirati državne službenike i ne pada mi na pamet da tako nešto stavljam na glasanje. Ako imate zamjerke na rad neke osobe, možete tražiti izuzeće, ali nipošto na ovaj način birati ljude koje želite”, kazao je Šantić, a Rogić je mu je uzvratio poručivši “da mu ne padne više napamet” da ga optužuje za segregaciju.

“Neka ti ovo bude zadnji put. Za takve kvalifikacije, ti kao predsjednik jedne ozbiljne institucije, možeš odgovarati”, rekao je Rogić prije nego je ustao i demonstrativno napustio sjednicu.

Bitno je napomenuti da prilikom usvajanja odluka koje je Sud poništio niko od članova CIK-a nije imao zamjerke na obrazloženje koje su pripremile stručne službe niti prijedloga kako to uraditi na bolji način. “Naknadna pamet” došla je tek nakon što su predmeti vraćeni na ponovno razmatranje uz konstataciju Suda da nisu pruženi dovoljni dokazi da Sud može dati svoju kvalifikovanu procjenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh