BiH

Irena Hadžiabdić: “Biračka mjesta u Stocu nadgledat će i 25 službenika CIK-a BiH sa visokim ovlaštenjima”

Za ponovljene opštinske izbore u Stocu, koji će biti održani u nedjelju, 19. februara, registrovano je 10.012 redovnih birača i 1.312 birača koji će glasati putem pošte, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Hadžiabdić je kazala da predizborna šutnja počinje u subotu u sedam sati i trajaće sve do nedjelje u 19 sati, odnosno do zatvaranja svih biračkih mjesta.

Za OV 68 kandidata

“U periodu predizborne šutnje nisu dozvoljene nikakve političke aktivnosti, nikakav uticaj na birače, niti ometanje izbornog procesa. U nedjelju, 19. februara, u Stocu biće otvorena biračka mjesta od sedam ujutru do 19 sati uvečer i na tim mjestima birači mogu ostvariti svoje pravo uz prezentaciju jednog od bh. identifikacijskih dokumenata, a to su vozačka dozvola, pasoš i lična karta“, kazala je Hadžiabdić.

Registrovani birači na glasačkim listićima za načelnika općine Stolac moći će glasati za jednog od dva kandidata, dok se na listiću za Općinsko vijeće nalazi 68 kandidata iz 14 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Mato Komšić (nezavisni kandidat) i Stjepan Bošković (HDZ BiH).

Osim redovnih birača i onih koji se nalaze izvan BiH, registrovan je 31 birač u odsustvu i 40 birača koji su registrovani da glasaju lično u Stocu.

Prema riječima Hadžiabdić, prije pet dana su počeli da pristižu glasački listići iz inostranstva, te da ih je došlo već oko stotinu. Ove listiće CIK će primati i deset dana nakon izbora, ali ukoliko na njima bude datum na pečatu do 19. februara.

Spremna 24 biračka mjesta

“Sve pripreme za održavanje ponovljenih izbora u Stocu su pri kraju. Određene su lokacije biračkih mjesta, koje su ostale nepromijenjene u odnosu na 2. oktobar. Imamo 24 biračka mjesta, 19 redovnih, jedno za glasanje nepotvrđenim listićima, a radiće i četiri biračka odbora kao mobilni timovi. Općinska izborna komisija Stolac imenovala je 212 članova biračkih odbora“, rekla je Hadžiabdić, te nastavila:

“Značajno je napomenuti da smo na jučerašnjoj sjednici CIK-a usvojili instrukciju o nadgledanju i koordiniranju ponovljenih izbora u Stocu. Time smo ustanovili prava i obaveze ovlaštenih službenika CIK-a, njih 25, koji će biti raspoređeni na svim biračkim mjestima, uključujući mobilne timove i Općinsku izbornu komisiju. Ovo je prvi put da u potpunosti nadgledamo i kordiniramo rad i izborne komisije i biračkih odbora. Naši službenici na terenu imaće veoma visoka ovlaštenja. U svakom momentu, ako primijete neku nepravilnost, moći će reagovati.“

Predsjednica CIK-a BiH naglasila je da će tokom ponovljenih izbora u Stocu vladati visok nivo sigurnosti, te da su proteklih dana iz tog razloga imali niz sastanaka sa operativnim štabom i policijskim agencijama. Stoga očekuje da će svi odgovoriti svom zadatku.

Na biračkim spiskovima 143 umrle osobe

Kada je riječ o umrlim osobama koje su se nalazile na biračkim spiskovima u Stocu, Hadžiabdić je kazala da su evidentirane 143 takve osobe. Uz njihova imena je na biračkim spiskovima stavljena napomena, kako se ne bi dogodilo da neko glasa u njihovo ime.

Naglasila je da riječ o višegodišnjem problemu u BiH, koji bi trebao biti predmet istrage i da je došlo vrijeme da se daju ovlaštenja CIK-u, kako bi se ispitao kvalitet i stepen grešaka u biračkim spiskovima. Dodala je kako trenutno CIK takve osobe ne može ukloniti sa spiska, nego uz njihova imena stavljaju napomenu kako bi se znalo da je riječ o umrlim osobama.

Hadžiabdić je na kraju pozvala sve da se održe fer i korektni ponovljeni izbori u Opštini Stolac.

Očekuje se više od 300 međunarodnih posmatrača

Za ponovljene izbore u Stocu ostale su važeće akreditacije za posmatrače od 2. oktobra, ali je CIK primio i dodatnih 25 zahtjeva. Očekuje se da će biti preko 300 međunarodnih posmatrača, 35 posmatrača udruženja, a Općinska izborna komisija danas akredituje posmatrače političkih subjekata kojih je oko 270.

CIK BiH je u ponovljenom postupku poništio opštinske izbore u Stocu 26. januara ove godine, a postupajući po rješenju Apelacionog odjela Suda BiH. Prethodnu odluku o poništavanju izbora u Stocu, CIK je bio donio 12. januara. Tom odlukom poništeni su izbori za načelnika i Općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Opštinski izbori u BiH održani su 2. oktobra 2016. godine, a u Stocu je obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna i krađe i uništavanja izbornog materijala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh