BiH

Bakira Hasečić: “Spomenik u Višegradu je priznanje ruskim krvnicima, učesnicima u genocidu nad Bošnjacima”

Bošnjaci Višegrada od vlasti traže beskompromisnu akciju protiv barbarske provokacije koja narušava mir, stabilnost, suživot i suverenitet u BiH.

“Postavljanje ruskog krsta, odnosno spomen-obilježja podignutog u znak sjećanja na Ruse poginule u redovima Vojske RS, je provokativan čin koji ne daje nimalo optimizma za bolje sutra.  Ovakav čin raspiruje probleme za koje smo mislili da su iza naših leđa“, izjavio je novinarima Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

Memišević je naglasio i da bi povratnici Bošnjaci, podržali svako spomen-obilježje koje je podignuto bosanskom čovjeku na bosanskoj zemlji bez obzira na kojoj strani je učestovao, jer se radi o bosanskom čovjeku koji je poginuo na bosanskoj zemlji. Podržali bismo zbog boljeg sutra, zbog bolje budućnosti nas i generacija koje dolaze, neka svako ima svoje spomen-obilježje“, pojašnjava Memišević.

Podizanje spomenobilježja Rusima poginulim na bosanskoj zemlji komentarisala je i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata”. Ona je ovaj čin nazvala nastavkom agresije na BiH.

“Podići spomen krst ruskim dobrovoljcima, koji su bili u sastavu agresorsko-genocidne institucije, osuđene za genocid od strane Međunarodnog suda pravde, je očigledan znak nastavka agresije i genocida drugim sredstvima na Bosnu i Hercegovinu”, pojašnjava Hasečić.

“O angažovanju ruskih zločinačkih dobrovoljaca tražit ćemo anagažovanje cijelog antifašističkog svijeta na akciju za sprečavanje ovog gnusnog ponižavanja žrtava genocida, ponižavanja istine i pravde”, ističe Hasečić.

“Bošnjaci Višegrada od državnih organa, međunarodne zajednice te visokog predstavnika u BiH traže beskompromisnu akciju protiv “barbarske provokacije koja najozbiljnije narušava mir, stabilnost, suživot i suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine“, izjavila je Hasečić. Ona je dodala da su ruski plaćenici najkrvavije tragove ostavili baš u Višegradu, gradu živih lomača.

“Taj krst će biti spomenik ruskim krvnicima, učesnicima u genocidu nad Bošnjacima. To je spomenik onima koji su izbjegli suđenja za ratne zločine”.

Haber.ba” podsjeća da je do danas za ratne zločine nad Bošnjacima u Višegradu izrečeno 163 godine zatvora dok se u Sudu BiH protiv 21 osobe se još uvijek vode postupci za ratne zločine.

VEZANI TEKST:

https://www.arhiva.haber.ba/vijesti/439976-visegrad-slavi-ruse-koji-su-ucestvovali-u-ratu-u-bih-92-95

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh