BiH

Plavšić: “Dodik mi se ne javlja, RS je jadna i siromašna”

Biljana Plavšić, bivša predsjednica bh. entiteta RS koju je Haški tribunal osudio na 11 godina za zločine protiv čovječnosti počinjene u BiH, nazvala je nemoralnim zahtjev članova Asocijacije “Stvaraoci RS” da se poslanicima prvog saziva Narodne skupštine bh. entiteta RS iz budžeta izdvoji novac za plate u periodu od pet i po godina, koje, kako navode, nikad nisu dobili.

Biljana Plavčić - Radiokameleon.ba

U razgovoru za “SrpskaCafe”, Plavšić, između ostalog, oštro kritikuje i aktuelnu vlast u bh. entitetu RS, koja je, prema njenim riječima, najodgovornija za ogromno društveno raslojavanje i podjelu na ekstremno bogate i siromašne. Kaže da nije u kontaktu sa Miloradom Dodikom.

“Volim harmoniju i sklad. Nevjerovatno mi je kada čujem koliki je raspon između najnižih i najviših plaća u (bh. entitetu) Republici Srpskoj. To nikako nije dobro”, kaže Plavšić.

Komentarišući zahtjev poslanika iz prvog saziva Narodne skupštine i “Stvaraoca RS” da im se omoguće beneficije sadašnjih narodnih poslanika, Plavšićeva je rekla da je to potpuno nemoralno.

“Čime su to oni zadužili (bh. entitet) Republiku Srpsku više od njenih boraca, njihovih porodica ili svakog običnog građanina koji je doprinio stvaranju (bh. entiteta) Republike Srpske”, kazala je ona.

Na pitanje da li ima bilo kakve kontakte s ljudima koji se nalaze u “Stvaraocima RS”, a sa kojima je sarađivala za vrijeme rata, ona je odgovorila: “Bože sačuvaj“.

“Nemam nikakve kontakte s njima još od vremena kad sam otišla u Hag. Oni se bore za neka svoja prava i interese. Zar možete jednog Božidara Vučurevića da poredite sa borcima koji su se izborili za (bh. entitet) RS, sa žrtvama tog rata?! (Bh. entitet) Republika Srpska je jadna i siromašna i boli me kad vidim kakav se luksuz tjera”, rekla je Plavšićeva.

Naglašava da je potpuno zbunjena kada vidi s jedne strane silne skupocjene automobile za potrebe ljudi na vlasti i stilske namještaje, a s druge brojnu sirotinju i bijedu. Kaže da to zamjera aktuelnoj vlasti u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Uz konstataciju da je najzaslužnija za politički uspon Milorada Dodika s obzirom da mu je 1998. dala premijerski mandat, iako je njegova stranka tada imala samo dva poslanička mjesta u Narodnoj skupštini (bh. entiteta) RS, na pitanje da li je u kontaktu sa njim, ona je negativno odgovorila, piše “BN“…

“Nikad se ne javlja. Tačno je da me je posjetio tri ili četiri puta dok sam bila u zatvoru i zbog toga sam mu neizmjerno zahvalna. Međutim, mislim da sam to i zaslužila. Isto tako, ne odvajam te posjete od posjete nekog Srbina koji je bio tamo u Švedskoj”, kazala je Plavšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh