BiH

Izetbegović i Zvizdić poručili iz Stoca: “Slijedi period boljih odnosa BiH i Srbije, idemo u zajedničke projekte”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je večeras u Stocu gdje je organiziran zajednički iftar za više stotina osoba na centralnom gradskom trgu da bi saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije sa novim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebala da bude bolja, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

“Vučić je jedan moderan lider koji razumije odnose na Balkanu koji vidi i jako dobro razumije potrebu poboljšanja odnosa između BiH i Srbije, Bošnjaka i Srba. Mi smo imali dogovore ranije da napravimo snažne iskorake očekujem da se oni dese u narednim mandatima”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je i vrijeme za bolje odnose u Hercegovini posebno prema Bošnjacima.

“Vrijeme je da se sve te frustracije na raznim nivoima u BiH rješavaju. Hrvati imaju svoje prigovore, svoje zahtjeve u odnosu na vlast na nivou FBiH. Mi Bošnjaci očekujemo ovdje u Hercegovini da se izrelaksira konačno 20 godina iza Daytona pozicija Bošnjaka. Vrijeme je za jedan solidan paket svega toga da se naprave snažni iskoraci u tom smjeru”, rekao je Izetbegović.

Za večerašnji boravak u Stocu rekao je kako je to za njega jedan lijep dan u životu.

“Bošnjaci na otvorenom ovdje u lijepom gradu Stocu, u miru imaju jedan iftar na kojem će prisustvovati 200-300 osoba. Poslat ćemo dobre poruke komšijama u Stocu, očekujem da ovo bude jedan lijep početak nekih boljih odnosa u Stocu”, naveo je Izetbegović.

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je iz Stoca kako očekuje bolje odnose BiH i Srbije sa novim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, nego ranijim Tomislavom Nikolićem.

“Čuo sam se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Bio je jedan lijep razlog da mu čestitam prinovu u njegovoj porodici. U petak putujem na inauguraciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tako da će to biti dobra prilika da razgovaramo unutar jednog kratkog susreta i o projektu brze ceste Beograd- Sarajevo, ali i brojnim drugim projektima i vjerovatno o nekom datumu uzvratne sjednice Vijeća ministra BiH i Vlade Srbije koja će se isto tako desiti do kraja godine”, poručio je Zvizdić.

Sasvim sigurno da će budući period, naveo je Zvizdić, biti bolji u odnosima BiH i Srbije.

“Očekujem mnogo bolju saradnju jer pokazao je kapacitet promjena i dobre orjentacije prema evropskim integracijama. Evropske integracije na Zapadnom Balkanu predstavljaju još uvijek najmanji zajednički sadržilac svih zemalja, odnosno jednu od tema koja nas okuplja i omogućava nam dobru i uspješnu regionalnu saradnju”, zaključio je Zvizdić.

Zakon o akcizama BiH koji predviđa uvođenje dodatnih akciza 0,15 KM po litri goriva će, naveo je Zvizdić, se prije svega naći na Vijeću ministara BiH onda kada se steknu i završe sve prethodne procesne radnje koje podrazumijevaju odluku Upravnog odbora UIO BiH i koje će neminovno zahtijevati vrlo jasne stavove entiteta, kako od predstavnika vlada entiteta, pogotovo resornih ministara prometa i komunikacija tako i direktora javnih preduzeća iz te oblasti jer će entiteti i javna preduzeća biti korisnici sredstava od akciza i implementatori tih sredstva.

“Kada njihovi stavovi budu do kraja jasni i kada više ne bude raznih analiza ili vrlo često spominjanja da osim akciza postoje neke alternative koje nikada niko nije javno iznio niti objasnio Vijeće ministara BiH će biti spremno da razmotri novi prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prijedlog dalje uputi u parlamentarnu proceduru. No, ovaj put ćemo biti fokusirani, potpuno na postojeću koaliciju na nivou BiH koja podrazumijeva i Savez za promjene. Ja želim kazati vrlo jasno da ta koalicija u oba doma PS BiH ima numeričku većinu, dakle onaj broj glasova koji je dovoljan da i taj i svi drugi reformski zakoni budu usvojeni tako da ovaj put ćemo zaista ostati na nivou koalicija. Ja se nadam da ćemo tu uspjeti da nađemo varijantu koja će značiti konsenzualni pristup tom pitanju”, rekao je Zvizdić.

Salem efendija Dedović, muftija mostarski rekao je kako se večeras iz Stoca šalje poruka kao što se već slala u nekoliko navrata povodom ovakvih sličnih zajedničkih, velikih iftara.

“Ramazan je to jedno posebno, divno darovano, blagoslovljeno vrijeme, vrijeme zbližavanja, povezivanja, uvezivanja ljudi u zajednicu, posebnih osjećanja. Naravno da je posebno važno što u ovakvim sredinama, ovakvim gradovima imamo na ovom nivou ovolika okupljanja i ovoliki odziv naših ljudi. To je draž ramazana, neprocjenjiva draž i vrijednost ovoga vremena i ovoga trenutka”, kazao je Dedović.

Osim člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH zajedničkom iftaru u Stocu prisustvovali su i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, federalni premijer Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova FBIH Aljoša Čampara, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh