BiH

Željko Komšić – Ulazak Hrvatske u EU je pozitivan za BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, na centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, u razgovoru za Agenciju Fena iskoristio je priliku da čestita Hrvatskoj na ovom značajnom datumu, koji je, kaže, važan i za cijelu regiju.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

Bez obzira što u ovom trenutku BiH stoji na putu ne samo ka Evropskoj uniji već i prema NATO-u, on smatra da će se pozitivni efekti osjetiti.

Procjenjujem da će u početku biti manjih nesporazuma, krajnje uvjetno rečeno. Kada pogledate sam prelazak granice, ekonomske odnose, standarde koje je Hrvatska morala primijenjivati zato što je formalno članica EU-a, bh. građanima bit će malo teško naviknuti se na to, kao i građanima Hrvatske, rekao je Komšić, navodeći da se dobre stvari obično prenose, imajući tu vrstu domino efekta.

Komšić očekuje da će ovo također imati i jednu vrstu psihološkog efekta u BiH – moguće je, kazao je, da će to stimulisati bh. političke elite da, gledajući kako se to odvija u Hrvatskoj, i mi malo odgovornije pristupimo evroatlantskim integracijama.

Naravno, da bi se to desilo, morate imati unutrašnji koncenzus oko toga kako i šta. Mnogo stvari tu zapinje u BiH, konkretno kada je riječ o putu ka EU taj slučaj takozvane kordinacije koju trebamo mi riješiti unutar BiH. Ali, nikako da izađemo iz tog začaranog kruga ko zapravo priča s Evropskom unijom. Vrtimo se oko toga je li to samo država ili su i entiteti, pa se sada i kantoni uključuju u tu priču, navodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na osnovu toga, on zaključuje, da “smo majstori da sami sebi napravimo problem, koji nam niko drugi ne pravi“.

Pozitivan efekat vidi u tome da će, sada kada je Evropa na vratima, političari početi malo drugačije razmišljati o svemu ovome što se dešava.

Bliža nam je Hrvatska nego što nam je bila Slovenija. Ti pozitivni efekti će se sigurno prenositi u BiH, smatra Komšić.

Negativni efekti u BiH bit će sporovi zbog, kako kaže, samog načina određivanja graničnih prelaza.

Tu je kod Hrvatske, objašnjava on, u pitanju prosta računica, koja je rekla da su “s obzirom na promet robe s BiH, dovoljna dva prelaza“. Komšić smatra da su nam potrebna najmanje četiri prelaza.

U tom smislu pitanje koje će BiH sigurno čekati je rješavanje granice s Hrvatskom, dodao je on.

Hrvatska će tu nastupati da ne priča samo u svoje ime, već i u ime Bruxellesa. Mislim da će tu BiH biti malo indisponirana pregovorima, jer više nije stvar samo komunikacije Sarajevo-Zagreb nego je sada stvar komunikacije sa 28 zemalja EU-a. Tu će biti situacija koje će se malo teže odvijati, kao što su problemi o ekonomskoj razmjeni, naglasio je Komšić.

Ipak, smatra, to će biti problemi samo u prvom trenutku zato što će kasnije stvari početi da liježu na svoje mjesto i da će u konačnici ulazak Hrvatske u Evropsku uniju biti pozitivan za BiH.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh