BiH

Kahva za žrtve srebreničkog genocida

Bosna i Hercegovina vijekovima baštini tradiciju ispijanja kahve. Ta kahva je posebna ukoliko se služi i starinskim fildžanima, a jedan od starih adeta (običaja) je u da se kod služenja kahve ponekad postavi fildžan viška za onog slučajnog ili pak namjernog gosta ( musafira).

Kao malo koji dio tradicije BiH, ispijanje kafve se zadržalo do dana današnjeg. Generacije su odrastale uz taj običaj a i danas mladi roditelji odgajaju djecu živeći te prastare manire. Posebno su bolni trenuci kada kuća ostane sa fildžanom kahve viška, kad na bolji svijet preseli draga osoba pa više ni kahve nisu kao što su nekad bile. Od svih društvenih fenomena ispijanja kahve, razgovoruša je najpoznatija i najčešće pripremana, a kada iz kuće nestane razgovoruše, nestalo je i života, mišljenja su brojne majke koje ovih dana proživjljavaju ko zna koje po redu trenutke sjete, bola, gorčine i užasa. I danas se svaka od srebreničkih majki sjeća, ko da je jučer bilo, posljednje kahve sa mužem ili pak sinom. Danas su 8.372 fildžana prazna i nikad ih niko popiti neće.

Poražavajuća je činjenica da je na hiljade bosanskih žena na najsvirepiji mogući način ostalo bez svojih voljenih sa kojima su kahve bile posebne i slatke. Od 90-ih godina njihova kahva je gorča od pelina i ima višestruku dimenziju. Nekad im mami osmjeh na licu jer izaziva sjetu na neka divna vremena sa namilijim na ovom svojetu a nekad je popraćena suzom, iz dubine srca, jer po ko zna koji put potvrđuje da više nema onih koji su se sa kahvom i ljubavlju dočekivali.

Ovaj društveni fenomen ispijanja kahve bio je lajt motiv bh umjetnici svjetskog glasa Aidi Šehovović koja će i ovog 11. jula na jednom od najpoznatijih trgova u Chicagu u Americi postaviti svoj “nomadski spomenik”. Šehović će na najvećem gradskom trgu u Chicagu postaviti svoju umjetničku instalaciju koju je nazvala simboličnim nazivom “Što te nema” a tom prilikom usuće kahvu u 8.372 fildžana koliko  je onih srebreničana kojima je uskraćeno pravo na život.

Kad vide sve te poredane fildžane i osjete miris kafe, kada imaju priliku da sami spuste fildžan na zemlju i napune ga kafom, onda i posjetioci sami  postaju dio te komemoracije i dio tog spomenika, a autoričin cilj je da memorija tog iskustva i tog momenta sipanja kafe nekome ko je na najgori mogući način odavno napustio ovaj svijet, zauvijek ostane u ljudima.

Ova umjetnička instalacija do sada je bila postavljena u Sarajevu, potom u sjedištu Ujedinjenih naroda, a onda i Tuzli, Den Haagu, Stockholmu, Burlingtonu, Istanbulu, New Yorku, Torontu, Genevi i Bostonu, i građani će Chicaga – ne samo bh. dijaspora – imati priliku učestvovati u kreiranju tog spomenika.

Zaimljivo je da su u ovogodišnju postavku  spomenika “Što te nema” uključene najveće bh. organizacije u SAD-u (BH Klub Chicago, Bosansko-američki institut za genocid, Udruženje bosanskih žena Sjeverne Amerike, džemati BICC, ICC i SABAH u Čikagu, Preporod i Udruženje Srebreničana).

I kad u utorak, 11. jula čikaška Daley Plaza ostane prazna, puninu će stvarati 8.372 fildžana puna kahve čije ispijanje i uživanje je spriječio agresor na BiH želeži uništiti duh Bosne u ovom hiljadugodišnjem historijskojm faktu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh