BiH

Mrtvi našli smiraj, porodice utjehu: Ostaje nada da će i preostale žrtve biti pronađene

Nakon današnjeg ukopa 71 žrtve genocida nad Bošnjacima Podrinja, u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukupno je 6.575 mezara i grobova. Njih 75 nisu žrtve genocida i oni su prije 2003. godine, odnosno prije kolektivnih dženaza, ukopani pored članova svojih porodica.

Potocari poslije dženaze - Faktor

Dženazi 71 žrtve genocida danas je prisustvovalo oko 30.000 ljudi iz svih dijelova BiH, ali i iz inostranstva. U Potočare su došle i brojne delegacije, diplomate, zvaničnici, vjerski velikodostojnici…

Kao i prethodnih godina, i ove su iz Potočara poslane poruke mira i još jednom je izrečeno “da nikada i nikome ne smije se ponoviti Srebrenica”, prenosi “Faktor“…

Nakon završetka dženaze u Potočarima mnogi članovi porodica ubijenih i danas ukopanih kazali su nam da su na neki način ipak sretni. Od danas će konačno postojati jedno mjesto gdje će moći doći i proučiti Fatihu svojim očevima, braći, sinovima. Nakon završetka dženaze neki od njih su ostali dugo uz mezare, dugo se opraštali i plakali.

Porodice koje još uvijek traže svoje najmilije imaju samo jednu želju – da već sutra bude pronađena grobnica u kojoj će biti posmrtni ostaci onih koje traže već 22 godine. Nakon golgote koju su prošli, mučenja, strijeljanja, a potom zakopavanja u masovnu grobnicu, identifikacija i ukop u Memomorijalnom centru u Potočarima znače vraćanje dostojanstva žrtvi, znače kakvu-takvu utjehu porodici.

Da sve prođe u najboljem redu i ove godine u Potočarima je bilo više stotina policajaca. Kao i ranijih godina vrhunski posao su uradili pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, pripadnici Federalne uprave policije i ostalih policijskih i sigurnosnih agencija.

Kada su u pitanju medicinski timovi, oni ove godine nisu imali ozbiljnijih i intervencija. Uglavnom su pružali ljekarsku pomoć ljudima kojima je bilo loše zbog vrućine.

Svi posjetioci su imali dovoljno vode koja je bila osigurana i dijeljena na nekoliko punktova.

Već nekoliko minuta nakon završetka dženaze redari i ostali zaduženi za čistoću su počeli prikupljati flaše i ostali otpad, tako da će mezarje već do noći biti potpuno uredno.

Do sljedećeg 11. jula ostaje nada da će i preostale žrtve biti pronađene i da će im biti klanjana dženaza, da će naći smiraj ispod polja bijelih nišana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh