BiH

Bivši visoki predstavnik – Ashdown preporučuje građanima BiH pobunu ili će se ostvariti "Karadžić i Mladićev plan"

Postojeći procesi u regiji mogu da dovedu do potpune izolacije BiH u kojoj vladaju "nefunkcionalnost i korupcija" upozorio je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown koji izlaz iz sadašnjeg stanja vidi u pobuni građana BiH protiv sadašnje vlasti.

No image - Haber.ba


Paddy Ashdown (Foto: Arhiva)

“Ako stanovnici drugih zemalja, uključujući i one islamske, mogu ustati protiv svojih političara i zahtijevati promjene, zašto se to ne bi moglo dogoditi i u BiH”, javno se zapitao bivši britanski političar koji je naveo i da “s očajem prati zbivanja u BiH”.

“Hrvatska je ušla u Evropsku uniju i to znači da Hrvati koji imaju dvojno državljanstvo gube interes za napredak BiH na evropskom putu jer su oni već dio EU. Ako Srbija nastavi ovim ritmom, i ona će srazmjerno brzo ući u EU…”, rekao je on za Dnevni avaz.

“Time se tačno ostvaruje ono što su (Radovan) Karadžić i (Ratko) Mladić planirali – izolacija male bošnjačke tvorevine u srcu BiH, iz koje ljudi nemaju gdje da odu”, ocijenio je on.

Za sadašnje stanje u BiH, Ashdown je optužio političare, ali i EU zbog toga što nije iskoristila instrumente moći koji joj stoje na raspolaganju.

“Primijećujem da Brisel, nažalost, dopušta da se napredak u prvih deset godina, ostvaren više zahvaljujući hrabrosti nekih bosansko- hercegovačkih političara nego naporima međunarodne zajednice, sad poništava”, konstatovao je, dodajući da EU u BiH ima više moći i uticaja nego u bilo kojoj drugoj državi, “a ipak je pala na ispitu”.

Ashdown je govorio i o svojeremenim tvrdnjama o navodnom švercu oružja iz regije u Siriju.

On kaže da “niko ne dovodi u pitanje podatak da je tri i po hiljade tona oružja iz Hrvatske prebačeno u Siriju, za šta su novac osigurale Saudijska Arabija i Katar” a to oružje, po njegovim tvrdnjama, većinom podtiče iz skladišta u BiH, a završilo je u rukama boraca protiv Asadovog režima.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh