BiH

Glas HDZ-a u EU – "Budućnost BiH se neće odlučivati u Rusiji ili Turskoj"

Na prvoj sjednici Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta na kojoj su učestvovali i europarlamentarci iz Hrvatske HDZ-ovac Davor Ivo Stier, koji je član najbrojnije grupacije Evropske pučke stranke (EPP), zatražio je da Evropska unija snažnije podrži pravo hrvatskog naroda u BiH na jednakopravnost s ostalim konstitutivnim narodima.

No image - Haber.ba


Davor Ivo Stier (Foto: PolitikaPlus)

Ovo je prvi put da se “internacionalizira” hrvatsko pitanje kroz službene institucije EU-a praktično prvoga dana otkako je Hrvatska ušla u njeno članstvo.

Na pitanje na koji način je moguće popraviti poziciju Hrvata u BiH koji su najmalobrojniji narod i čija se prava sustavno krše, Stier odgovara da je u prvom redu potrebno jasno prezentovati evropskoj javnosti neravnopravni položaj u kome su danas Hrvati u Bosni i Hercegovini.

”Budućnost BiH je u Evropi, te je stoga potrebna snažnija politika Evropske unije prema BiH. Ona mora polaziti od točke da se položaj hrvatskog naroda mora promijeniti jer bez Hrvata nema ni evropske Bosne i Hercegovine.

Isto tako, svima mora biti jasno da se budućnost BiH neće odlučivati u Moskvi ili Istanbulu. Saradnja s Rusijom i Turskom je dobrodošla, ali Evropska unija ima presudan uticaj, a Hrvati u BiH moraju se prepoznati kao faktor europeizacije cijele države”, govori Stier.

Klub HDZ-a je očito odlučio prednjačiti u radu Evropskog parlamenta, pa se postavlja pitanje koliko će ova tema susjedi, prije svega BiH biti zastupljena u raspravama u EP.

”To je dio našeg izbornog programa i od prvog dana smo krenuli s jasnim porukama da nam je evropska budućnost Bosne i Hercegovine prioritetno pitanje.

S obzirom da evropske BiH ne može biti bez Hrvata, jasno je da ćemo inzistirati da EU oblikuje politiku koja će osigurati ravnopravni položaj hrvatskog naroda. To je preduslov da BiH može funkcionisati kao evropska država, što je u interesu svima koji žele stabilnu i prosperitetnu BiH”, rekao je Stier.

Na pitanje je li moguće očekivati da EP pokrene ozbiljniju inicijativu za reformama u BiH kojoj je prije svega potrebna temeljita ustavna reforma da bi mogla koračati put Evropske unije, Stier odgovara da je povjerenik Štefan Fuele na sjednici AFET-a (vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta) najavio novi krug razgovora sa političkim faktorima u BiH.

”O tome ćemo i dalje voditi rasprave u EP i kroz parlamentarne rezolucije sudjelovati u oblikovanju politike EU”, zaključio je Stier.

(večernji.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh