BiH

Skup o korupciji – I građani BiH su krivi – neko konačno treba u zatvor!

"Uloga policije, sindikata i nevladinih organizacija u borbi protiv korupcije u BiH" naziv je skupa koji je danas održan u Mostaru. Predstavnici više nevladinih organizacija, policije i sindikata razgovarali su o tome kako ojačati njihovu ulogu u borbi protiv korupcije, koja je i ovog puta označena kao "rak-rana" bh. društva.

No image - Haber.ba


Korupcija – "rak-rana" bh. društva (Foto: Ilustracija)

Projekt koordinator organizacije “C-Centar”, koja je jedan od organizatora današnjeg skupa, Augustin Zonjić, iznio je podatak da ova organizacija, na nivou cijele države, dnevno zaprimi između 5 i 7 prijava slučajeva korupcije, posredstvom internet-stranice “mito.ba”. Prijavljeni slučajevi odnose se na sve oblasti života i rada.

“Prije dva-tri mjeseca smo izašli u medije sa jednim zanimljivim slučajem, gdje je jednoj gospođi rečeno da se neće probuditi nakon operacije ako ne da mito”, rekao je Zonjić.

Predstavnici NVO i sindikata tvrde da se korupcija uvukla u sve pore društva – od vrha do dna, od političara, pa do tzv. “običnih” građana. Osobe koje prijave korupciju, tvrde sindikalci, na kraju postanu žrtve borbe protiv te pošasti.

“Najveća korupcija je u vrhovima vlasti. I onaj ko krene da se bori protiv korupcije, napada pojedinačne, lične interese ljudi koji su u vlasti”, smatra zamjenik predsjednika Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH, Zoran Jovanović.

Rješenje je donijeti Zakon o zaštiti onih koji prijavljuju korupciju, smatraju u nevladinim organizacijama. Sektor javnih nabavki označavaju kao generator i glavni ključ koruptivnih radnji. 

Kako se boriti protiv korupcije? Thomas Mesa, iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu kaže da je “najbolji način borbe protiv korupcije je, zapravo, nekoga strpati u zatvor”.

Iz nevladinog sektora prozivaju i građane, uz riječi da su i oni postali sastavni dio korupcije i da su svi – na neki način – korumpirani u svakodnevnom životu.

(starmo.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh