BiH

Suđenje Karadžiću – "Bilo mi je posebno milo i drago što je pala Srebrenica"

Na suđenju Radovanu Karadžiću svjedočio je Zvonko Bajagić, prije rata poduzetnik i predsjednik crkvenog odbora u Vlasenici, u ratu blizak prijatelj optuženog, kao i komandanta Glavnog štaba Vojske RS Ratka Mladića.

No image - Haber.ba


Plan napada na Srebrenicu (Foto: Arhiva)

Svjedok Zvonko Bajagić se u sudnici Haškog tribunala pojavio u crnoj šajkači, istoj kakvu je nosio i 13. jula 1992., kako se vidi na fotografiji sa Ratkom Mladićem u Srebrenici, koju je tužilaštvo uvrstilo među dokaze. Zastupnik tužilaštva se u unakrsnom ispitivanju koncentrisao upravo na taj dan.

“Prva važna stvar je bila da ste vi bili na fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi 13. jula 1995. godine”, počeo je ispitivanje tužilac.

“Nije tačno. Nisam bio na fudbalskom stadionu nego sam samo prolazio. Stali smo nakratko”, uzvratio je svjedok.

“Dakle, niste bili sami. S vama su bila dvojica dobrovoljaca Vlaseničke brigade. Na fudbalskom stadionu u to vrijeme je pod stražom bio veliki broj zarobljenih Bošnjaka. Ta dva dobrovoljca, koja su bili s vama, oni su bili u vašem kraju da pomognu u operaciji oko Srebrenice?” upitao je.

“Ne, nikako ne. Oni su išli sa mnom samo da mi prave društvo. Pošli smo u Srebrenicu iz radoznalosti, da vidimo kako to tamo izgleda, ta Srebrenica, od koje smo mi mnogo muka i jada pretrpjeli.”

Mladić bio gost u Vlasenici

Istog dana 13. Jula 1992. Mladić je bio svjedokov gost u Vlasenici i sastao se u svjedokovoj kući sa zamjenikom ministra policije Republike Srpske Tomom Kovačem, koji je došao sa Pala nakon susreta sa Radovanom Karadzićem.

“Ne znam ja šta su oni pričali. Ja sam ih pristojno, kao domaćin, ponudio rakijom, povukao se i ostavio ih da nasamo zbore. Nakon što su završili razgovor opet sam se pridružio njima i ponudio im da ih nečim počastim. Nama je… meni lično bilo je posebno milo i drago što je pala Srebrenica, jer su nam muslimani silu jada zadali, svim srpskim selima i cijelom srpskom narodu koji živi na tom srebreničkom prostoru i oko njega”, rekao je svjedok.

Tog istog dana, kad su u kući svjedoka Bajagića uz rakiju “zborili” komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić i zamjenik ministra policije Republike Srpske Tomo Kovač, nedaleko od Srebrenice, u magazinu poljoprivrednog dobra u selu Kravica počela je masovna egzekucija zarobljenih Bošnjaka. Ubijena je prva hiljada od skoro osam hiljada srebreničkih žrtava.

(deutsche welle)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh