BiH

Ispitajte teorije o porijeklu balkanskih naroda

Uz svijest o postojanju mnogih različitih teorija o porijeklu balkanskih naroda, a posebno naroda u Bosni, kroz uobličena pitanja poput onoga: – Da li su Iliri i Slaveni odvojeni narodi ili jedan narod? – ili pak: Da li su Bošnjaci Slaveni, ili su autohtoni narod Bosne stariji od Slavena? – ili: Da li su Bošnjaci tračkog i gotskog porijekla? – nove tehnologije pružaju vam mogućnost da praktično na djelu ispitate validnost svih teorija.

Valja se sjetiti da su današnji konstutivni narodi do jučer u Bosni i Hercegovini živjeli kao Bošnjaci ili kao Bošnjani, što je bilo ime za cijeli bosanski narod su naslijeđeno još od vremena srednjovjekovne Bosne. Ipak, u vremenu jačanja nacionalnih pokreta poznate su tendencije koje su prirodno katolički dio bosanskog stanovništva dovele do pripadnosti hrvatskom, a pravoslavni dio srpskom etničkom okviru, pa je bosanskim muslimanima tako naprosto ostalo da, uz pojedine izuzetke, nastave tradiciju čuvanja bosanskog imena te se u današnjem kontekstu Bošnjaštvo tako najviše veže za bosanske muslimane.

Zanimljivo je da su bosanski muslimani direktno znali isticati da nisu Slaveni i da razlikuju od srpskoh i hrvatskog naroda na Balkanu. Tako je godine 1942., od 1. novembra, nastalo jedno pismo muslimanske elite u Bosni koja ispred “Narodnog odbora” upućuje svoj memorandum ni manje ni više nego Adolfu Hitleru, koji je bio nadređen tadašnjoj marionetskoj državnoj formi na bosanskom području.

U spomenutom memorandumu bosanski muslimani kao Bošnjaci direktno spominju i to da govore bosanskim jezikom, a između ostalog se kaže i sljedeće:

“Mi bosanski Muslimani nismo odani njemačkom narodu zbog trenutnog računa i interesa. Iako živimo u ovoj zemlji u kojoj većinu čine slavenski narodi, iako govorimo bosanskim jezikom koji je sličan srpsko-hrvatskom, po rasi i krvi mi nismo Slaveni, već gotskog porijekla. Mi Bošnjaci došli smo sa Sjevera na Balkan u trećem vijeku kao germansko pleme pod imenom “Bosni” u doba rimske ilirske provincije. U VI vijeku rimsko ime naše zemlje zamijenili smo našim narodnim imenom “Bosna”.”

U sadašnje vrijeme napretka nauke i tehnologije, civilizacija je dostigla mogućnosti kojima će se moći ispitati i pojedinačna porijekla naših naroda.

Na internet stranici http://bosnjackidnk.com/ može se zaznati kako je moguće ispitati  više detalja o vašem porijeklu, posebno o vašem prezimenu, kao i o različitim DNK-analizama po kojima ćete jednostavno moži saznati nešto više o sebi.

Slični poduhvati već se uveliko rade u svijetu, nezavisno o pripadnosti narodu ili državi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh