BiH

Žrtve o presudi Karadžiću – Ovo je nada da će biti dokazan genocid u sedam bh. općina

Ovo nam ponovno vraća nadu da će Tribunal, ipak, otići u historiju kao jedan častan sud, a ne kao sud na koji se mogu vršiti pritisci, rekao je Edin Ramulić iz Udruženja ''Izvor''.

No image - Haber.ba


Radovan Karadžić (Foto: AP)

Nakon što je Žalbeno vijeće kojim je predsjedavao sam predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron prihvatilo žalbu Haškog tužiteljstva i poništilo raniju odluka predsjedavajućeg Sudskog vijeća Haškog tribunala O-Gona Kwona koji je 28. juna prošle godine oslobodio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića genocida u sedam bosanskohercegovačkih općina, od marta do decembra 1992. godine, uslijedila je i reakcija žrtava.

Edin Ramulić, čelni čovjek Udruženja žrtava rata “Izvor” iz Prijedora rekao je da je ovo “vijest koja je unijela malo radosti na jedan ovako tužan dan kada se sjećamo svih genocida u Srebrenici”.

“Ovo nam samo daje pomalo nade da ćemo i u drugim opštinama gdje je također počinjen genocid, dobiti tu sudsku istinu koja je nažalost postala neophodna u borbi protiv negiranja zločina uopšte, a pogotovo genocida”, istakao je Ramulić.

On je, također, pohvalio Haško tužilaštvo i dodao da su oni u takvoj poziciji da uvijek moraju vjerovati sudskim vijećima.

“U ovom slučaju moramo pohvaliti Haško tužilaštvo koje je osiguralo brojne dokaze i dokazali su da je Prvostepeno vijeće bilo u krivu kada je skinulo jednu od tačaka optužnice protiv Karadžića. Mi nikada nismo prestajali vjerovati u pravdu, čak ni kada smo imali one potpune nerazumne, nepravedne presude koje smo imali u nekoliko slučajeva”, istakao je Ramulić.

Govoreći o pravdi, on je rekao da ona mora postojati u manjem ili većem obliku.

“Moramo vjerovati u instituciju Tribunala i žrtve koje se nadaju u sudsku pravdu, sasvim sigurno nisu ni izgubile tu vjeru. Ovo nam ponovno vraća nadu da će Tribunal ipak otići u historiju kao jedan častan sud, a ne kao sud na koji se mogu vršiti pritisci”, rekao je Ramulić.

Podsjetimo, danas je odbačen stav Pretresnog vijeća da dokazi koje su tužioci predočili do polovice suđenja nisu dovoljni za dokazivanje genocida u Bosni i Hercegovini. Predmet se vraća Pretresnom vijeću na nastavak suđenja protiv Karadžića, čiji argumenti da je trebala biti potvrđena oslobađajuća presuda protiv njega, odbačeni.

(federalna.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh