BiH

Ambasador Mominah bh. hodočasnicima poželio sretan put i mebrur hadž

Tri aviona s hodočasnicima iz BiH u toku dana polijeće sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu, Kraljevina Saudijska Arabija. U nedjelju ujutru će za Medinu poletjeti i posljednji, deseti avion i posljednja grupa hodočasnika.

Hani bin Abdullah Mominah - Life.ba

Prije polaska, hodočasnici su se, sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima, tradicionalno okupili u džamiji “Kralj Fahd” gdje je proučena ikrar dova a onda su autobusima krenuli ka Aerodromu, prenosi “Fena”…

Sretan put i mebrur hadž hodočasnicima, kojih je ove godine 1.738, poželio je i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah.

Poručio im je da se sretni vrate svojim porodicama s primljenim hadžom, molitvama za svoje najbliže, domovinu Bosnu i Hercegovinu i sve muslimane svijeta.

Podsjetio je na plemeniti gest Čuvara Dva sveta harema kralja Selmana bin Abdulaziza koji na hadžu ugosti hiljade muslimana iz svijeta, da obave hadž na njegov račun. BiH pripada značajna kvota.

Mominah je kazao da Kraljevina Saudijska Arabija svake godine ugosti više od tri do četiri miliona hodočasnika iz čitavog svijeta, a za poboljšanje uvjeta pri obavljanju hadža, za njihovu sigurnost, ugodan boravak, ulaže ogromna sredstva i to u skladu s najsavremenijim i najsofisticiranijim tehničkim, tehnološkim rješenjima. Jako puno se ulaže u smještaj, vodu za piće, hranu, zdravstvene usluge, prijevoz.

U tom smislu, podsjetio je, oko Harema se izvode radovi za njegovo proširenje a nakon okončanja radova, prostor Harema će moći da primi oko 10 miliona hodočasnika. U vrijeme hadža, svi radovi se obustavljaju, radi sigurnosti.

“Gostoprimstvo hodočasnika je kodeks života i tradicija građana Saudijske Arabije, posebno Mekke i Medine. Nama je velika čast ukazati gostoprimstvo hodočasnicima“, naglasio je Mominah.

Hadž je jedan od pet temelja islama i jedan od farzova, strogih naredbi. Hadž može obaviti punoljetna, zdrava, slobodna, razumna i osoba koja ima mogućnosti, odnosno potrebna sredstva. Ako bi neko porekao obaveznost hadža, postao bi nevjernik i odmetnuo bi se od islama.

Vrijeme koje uvjetuje valjanost izvršenog hodočašća vezano je za naredbe hadža, stajanje na Arefatu i obilazak oko K’abe poslije Arefata, izvršiti saj između Safe i Merve, boraviti na Muzdelifi, bacati kamenčiće na Mini, obrijati se ili podrezati kosu i oprosni tavaf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh