BiH

Dvostruka pomilovanja i izbrisane presude – Od Alije Delimustafića do blagajnice u Čapljini: Novi detalji o slučaju Budimir…

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva otkrili su da je Budimir tokom svog mandata pomilovao najmanje tri osobe za djela za koja su već bile pomilovane. U dva slučaja se radilo o brisanju iz krivične evidencije, a treća je, umjesto zatvorske, dobila uvjetnu kaznu.

No image - Haber.ba


Živko Budimir (Foto: arhiva)

Iako je osuđen na četiri mjeseca zatvora, političar Hazim Vikalo ne samo da nije odslužio kaznu već je dobio i uvjerenje o nekažnjavanju. To su mu omogućili predsjednici Federacije BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) u prošlom mandatu i Živko Budimir (SPP) u sadašnjem, tako što su dali Vikalu pomilovanje od zatvorske kazne, a potom ga i izbrisali iz kaznene evidencije.

Potpuno apsurdno
     
Potpisnik drugog akta milosti za Vikala Budimir prekršio je Zakon o pomilovanju FBiH u kojem stoji da jedna osoba ne može biti više puta pomilovana za isto krivično djelo. Međutim, ovaj zakon ne predviđa kazne za njegove prekršioce.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva otkrili su da je Budimir tokom svog mandata pomilovao najmanje tri osobe za djela za koja su već bile pomilovane. U dva slučaja se radilo o brisanju iz krivične evidencije kako bi osobe mogle dobiti uvjerenje o nekažnjavanju, a treća je, umjesto zatvorske, dobila uvjetnu kaznu.

Predsjednik Federacije nije želio razgovarati s novinarima CIN-a. Tužilaštvo BiH navodi da je Budimir znao da je dvostruko pomilovanje za isto djelo protivzakonito i da ga je na to upozorila Komisija za pomilovanje.

Sudija Suda BiH Branko Perić kaže da je „dva puta vršiti pomilovanje potpuno apsurdno“ te da brisanje presude ne bi trebalo biti obuhvaćeno pomilovanjem.

Vikalo je pravosnažno osuđen 2006. jer je osam godina ranije kao predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona naložio da se od firme „AB Behapol“ iz Sarajeva kupi 140 tona boje za krečenje iako nije postojala potreba za tim proizvodom. Izvršenje sudske presude izbjegavao je na više načina. Mijenjao je adresu prebivališta, a time i mjesnu nadležnost suda odgovornog za njegovo slanje u zatvor.

Brisanje presude
     
Akt o brisanju presude protiv Vikala predsjednik Budimir je potpisao početkom aprila 2012. S čistim dosjeom Vikalo je u oktobru prošle godine izašao na izbore kao kandidat Stranke demokratske akcije za načelnika općine Gračanica. Za njega su glasale 11.732 osobe, što ga je skoro dovelo do načelničke fotelje. O pomilovanjima ni Vikalo nije želio razgovarati s novinarima CIN-a.
     
Bivši ministar policije Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić je dva puta uspješno prošao proceduru postupka pomilovanja. Prvi put je u julu 2005. pomilovan od dijela zatvorske kazne, a drugi put, prije tri mjeseca, odobreno mu je brisanje presude iz krivične evidencije.
     
Komisija je imala informaciju o ranijem pomilovanju Delimustafića, na što ih je upozorila sutkinja Kantonalnog suda Sarajevo Dalida Burzić. Ona je bila protiv pomilovanja.

Delimustafić je 2003. osuđen na četiri godine zatvora zbog organizacije otmice Kasima Bjelavca 1996. godine u Minhenu. Prema navodima iz presude, Bjelavac je suprug njegove bivše ljubavnice Enise Turković, a ovo je bio pokušaj da ih Delimustafić razdvoji. Dobio je četiri godine zatvora, a odslužio je oko tri.
     
U aprilu 2005. uputio je prvu molbu za pomilovanje. U toj molbi pozvao se na zdravlje zbog kojeg neprestano mora biti pod kontrolom ljekara, navodeći da mu je potrebna tuđa njega i konstantna pratnja, kao i da mu je psihičko stanje delikatno i zabrinjavajuće. Krajem jula 2005. tadašnji predsjednik FBiH Niko Lozančić ga je oslobodio neizdržanog dijela kazne.
     
Budimir je drugi put pomilovao za isto djelo i Irenu Obradović, bivšu blagajnicu Općinskog suda u Čapljini. Ona je 2007. osuđena na godinu i tri mjeseca zatvorske kazne. U zatvoru nije provela ni dana.
      
U presudi je navedeno da je kao službenica Suda od 1999. do avgusta 2004. prisvojila nešto manje od 29.000 KM koje su uplaćivale stranke u postupcima ili je novac bio namijenjen za isplatu vještacima.

Znao da je nezakonito

Predsjednik Federacije nije želio razgovarati s novinarima CIN-a. Tužilaštvo BiH navodi da je Budimir znao da je dvostruko pomilovanje za isto djelo protivzakonito i da ga je na to upozorila Komisija za pomilovanja.

Sudija Suda BiH Branko perić kaže da je “dva puta vršiti pomilovanje potpuno apsurdno” te da brisanje presude ne bi trebalo biti obuhvaćeno pomilovanjem.

(depo)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh