BiH

'Dvodub' – Brčanski ronioci pronašli čamac star 300 godina

Čamac, čija se starost procjenjuje na više od 300 godina, pronađen je na dnu rijeke Save, oko šest kilometara nizvodno od Brčkog.

No image - Haber.ba


Ilustracija (Foto: biscani)

Riječ je o čamcu “dvodub”, koji je predviđen za dva veslača. Predsjednik Ronilačkog kluba Nemo Neđo Mićić – Tulija rekao je da je ovaj primjerak, koji je većim dijelom bio zatrpan muljem, dug sedam metara i isklesan iz jednog komada drveta.

 

“Mi smo ga od jutros oslobađali od mulja i on je na dnu u cjelini, ali kada smo ga pokušali izvući na površinu ispostavilo se da je jako porozan, jer se lomi”, kazao je jučer Mićić.

 

Šef vladinog Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović posjetio je jučer lokalitet gdje je pronađen čamac i izrazio spremnost da pomogne oko stavljanja ovog plovila u funkciju eksponata.

 

“Ovaj čamac ‘dvodub’ bez sumnje ima historijsku vrijednost za grad Brčko, tako da će biti dobro da ga pogledaju i turisti”, rekao je Vojnović.

 

On je istakao da prethodno treba osigurati sve uslove za njegovo uspješno konzerviranje i da će konsultovati relevantne institucije koje se bave konzerviranjem ovakvih predmeta.

 

Do tada će čamac ostati na dnu, s obzirom da bi u dodiru sa zrakom njegovo ionako loše stanje bilo znatno pogoršano.

 

Prošle godine članovi kluba pronašli su nedaleko od Savskog mosta u Brčkom isti čamac, ali “jednodub”, dug oko tri metra, i za koji pretpostavlja da je “savremenik” čamca koji je danas pronađen.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh