BiH

Cormack: “Anulirati odluku o referendumu, a ne samo ga odgađati”

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen Cormack izjavila je danas da je neophodno anulirati odluke o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a ne samo ga odgađati ili suspendirati odluku.

No image - Haber.ba

Komentarišući objavu skupštinske odluke o referendumu u bh. entitetu RS o Sudu i Tužilaštvu BiH te najavu njene suspenzije u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, Cormack je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da je u BiH potrebno stalno opredjeljenje za njen put ka evroatlantskim integracijama i napredak na tom putu.

Nije potrebno, kaže, stalno odvlačiti pažnju od tih važnih pitanja.

“Važno se fokusirati na ono što je bitno za BiH, a to je uspostava pravne države, vladavine zakona, ekonomski napredak te otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje obrazovnog sistema”, istakla je Cormack.

Ukazala je da je stabilna i sigurna BiH, koja se bespovratno nalazi na putu ka evroatlantskim integracijama, ključ za unapređenje poslovnog okruženja u zemlji, kao i njen ukupni imidž kod američkih te drugih investitora.

Ambasada SAD-a i Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) radi povećanja vidljivosti američkih kompanija i predstavništava u BiH i regiji, te privlačenja investicija uz jačanje uloge AmCham BiH i njenih članica u BiH, organizirali su danas u Banjoj Luci “Američki biznis forum za promociju i umrežavanje”.

Cormack je rekla da Ambasada SAD-a pomaže investitorima i izvoznicima da iskoriste potencijal BiH, posebno u sektorima poput IT-a, turizma, poljoprivrede i energetike.

“Stalno smo u kontaktu s američkim firmama, koje su zainteresirane za bh. tržište i voljeli bismo ih vidjeti više u BiH. Spremni smo pomoći uspostavu jačih ekonomskih veza SAD-a i BiH. I BiH mora biti spremna na to. Uz jasno iskazano opredjeljenje vlasti na svim nivoima da unaprijede poslovno okruženje, investitori će doći, uključujući i one iz SAD-a, a mi ćemo ih podržati”, rekla je Cormack.

BiH se suočava s nedostatkom kvalifikovane radne snage, a američki investitori ističu da se ovdje suočavaju s mnogim preprekama, poput korupcije, netransparentnih procedura javnih nabavki i nepredvidivih nameta koji se mogu pojaviti na svim nivoima vlasti.

“Kada američke kompanije vide da BiH preduzima ozbiljne korake u borbi protiv korupcije, izvjesnije je da će investirati ovdje znajući da je njihova investicija sigurna”, rekla je ambasadorica SAD-a u BiH.

U BiH radi svega 30 firmi koje su zvanična predstavništva američkih firmi ili su američke fanšize, ili su u američkom vlasništvu, od kojih je većina u Sarajevu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh