BiH

Bošnjaci sagradili spomenik komšiji Srbinu koji je poginuo braneći ih u ratu

Mještani Bošnjaci iz zaseoka Bešići u općini Ključ, sagradili su nadgrobni spomenik svom komšiji Srbinu, Branku Samardžiji, koji je poginuo 1993. godine u selu braneći svoje komšije muslimane.

Iako čuvaju sjećanje na svog oca, Brankova djeca su bila oduševljena kada su saznali da i komšije Bošnjaci žele da im ukažu čast, 24 godine nakon rata.

Inače, Brankova kuća nalazila se par kilometara od sela Bešići, ali je Branko često dolazio u selo kada bi god začuo pucnjavu. Govorio je da će braniti svoje komšije muslimane dok god je živ, i tako je i bilo, prisjetili su se mještani Bešića…

Općina Ključ je tokom rata bila pod vlašću srpskih snaga. Paravojne formacije su izvršile brojne zločine, naročito u selima na periferiji grada.

Bešići su jedno od rijetkih sela gdje se zločin nije desio, a značajna zasluga pripada pokojnom Branku. Poginuo je pred kućom Atifa Brkića, koji se prisjetio da je tu noć nekoliko pljačkaša stiglo u selo.

“Samo što smo izašli iz kuće iz dna sela su krenuli pljačkaši sa ukradenom stokom. On je krenuo da ih zaustavi pa su pucali i ubili ga na tom mjestu. Svi smo bili potreseni, kad sam išao tražiti pomoć govorio sam da je samo ranjen jer smo bili prestravljeni”, ispričao je Atif.

Nakon njegove pogibije nadaleko se pročulo o tome kako je Srbin poginuo braneći komšije muslimane, te iz poštovanja prema tome što se desilo niko više nikada nije dirnuo u selo.

Njegove komšije Bošnjaci obećali su da će sjećanje na Branka čuvati dok god su živi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh