BiH

Komšić "povlači ručnu" – Kusturica će dobiti vojnu opremu?

Suočen s činjenicom kako su Oružane snage BiH, po istoj proceduri i "za istu cijenu" već iznajmljivale vojnu opremu za snimanje nekih drugih filmova, Komšić je od Ministarstva obrane zatražio "dodatne" informacije.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: dalje.com)

Filmovi s ratnom tematikom, koji su snimani proteklih godina u BiH, dobijali su bez problema opremu i naoružanje Oružanih snaga za potrebe snimanja i nije bilo blokada i hajke kao u slučaju Emira Kusturice i njegovog projekta “Na mliječnom putu”.

S istim zahtjevom prema Ministarstvu odbrane dolazili su i redatelji filmova “U zemlji krvi i meda” i “Neprijatelji”, Angelina Jolie i Dejan Zečević, i nisu imali problema dobiti opremu i oružje za svoje scene niti se time bavilo Predsjedništvo. Obje odluke potpisao je tadašnji ministar obrane BiH Selmo Cikotić i u njima se na “privremeno korištenje i na nekomercijalnoj osnovi” daju terenski automobili, vojna vozila, kompleti za miniranje i razminiranje, oružje, maskirne mreže, prazni sanduci za streljivo i druga vojna oprema.

Isto tako, uredan zahtjev za potrebe snimanja filma “Na mliječnom putu” uputio je i d.o.o. “Mliječni put” iz Trebinja 23. jula ove godine, te dobio odobrenje Ministarstva, ali i pozitivno mišljenje Zajedničkog stožera OS BiH.

Nakon što je Ministarstvo obrane BiH dozvolilo Kusturici koristiti resurse OS za snimanje svog filma, prema navodima medija Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva, zatražili su od Ministarstva žurnu suspenziju te odluku.

Iako Predsjedništvo nije ni zasjedalo niti raspravljalo o tome, Komšić je insistirao da odluka bude suspendirana, jer, kako je naveo, Predsjedništvo nije konzultirano u svezi s ovim pitanjem. No Predsjedništvo BiH, sastavljeno od tri člana, nije donijelo službenu odluku o opozivu odluke Ministarstva obrane.

Iz ureda Nebojše Radmanovića ranije je poručeno kako Komšićev stav nije stav kolektivnog šefa države, koji to pitanje nije ni stavio na dnevni red.

Odluke Predsjedništva o suspenziji nema

Mirko Okolić, zamjenik ministra obrane BiH, juče je rekao kako je odluka Ministarstva o izdavanju opreme i naoružanja za snimanje Kusturičinog filma i dalje na snazi.

“Pošto nemamo nikakvu odluku, niti zahtjev ili bilo koji drugi pisani akt iz Predsjedništva BiH, nemamo razloga mijenjati našu odluku”, rekao je Okolić i potvrdio kako je Komšić reagirao, a iz njegovog ureda upućen “stav” kako je resorno ministarstvo od Predsjedništva trebalo tražiti suglasnost za tu odluku.

Okolić je naveo kako stručne službe analiziraju taj dopis i da će Ministarstvo uskoro uputiti odgovor Komšiću.

Komšić je jučer poslao novo pismo, sličnog sadržaja, u kojem se zanima je li resorno ministarstvo i ranije izlazilo u susret nekim drugim producentskim kućama.

“Imamo već dvije takve odluke koje su identične, a princip i procedure za donošenje odluke na Kusturičin zahtjev, kao i za ove prethodne, potpuno su ostali isti, i o tome ćemo izvijestiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kao i druga dva člana”, naveo je Okolić.

On je potvrdio kako će se potom sačekati eventualna neka druga odluka Predsjedništva BiH, po kojoj će Ministarstvo obrane postupati.

“Dakle, odluke Predsjedništva BiH o suspenziji naše odluke nema”, ponovio je Okolić. Pošto nemamo nikakvu odluku, niti zahtjev ili bilo koji drugi pisani akt iz Predsjedništva BiH, mi nemamo nikakvih razloga da mijenjamo našu odluku”, rekao je Okolić.

(dnevnik.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh