BiH

Ambasador Koč u Tuzli: Novi projekti u obrazovanju u TK

Haldun Koč, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini tokom današnje posjete Tuzlanskom kantonu prisustvovao je nizu sastanaka sa predstavnicima kantonalne vlasti, a zatim je posjetio i Osnovnu školu “Lukavac Grad” u Lukavcu, čiji su dijelovi objekta obnovljeni finansijskim sredstvima TIKA-e i Vlade Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Osnovna škola “Lukavac Grad” jedna je od prvih u Tuzlanskom kantonu u kojoj je turski jezik uveden kao drugi strani jezik.

Turska će i u narednom periodu nastaviti na jasan i konkretan način da sprovodi i razvija ovu vrstu projekata i nadamo se da će se vrlo brzo vidjeti rezultati“, poručio je Koč.

Djeca i omladina su, smatra Omer Faruk Alimci, koordinator TIKA-e za BiH budućnost ove zemlje, a projekti obnove školskih objekata i ulaganje u obrazovanje neophodni su kako bi se pomoglo odgajanju boljih generacija.

Dosta je projekata koje smo do sada uradili, od Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, Srednje škole u Cazinu, nedavne pomoći Osnovnoj školi u Kiseljaku, a sada smo ovdje povodom završetka jednog lijepog projekta. Isto tako, u Tuzli imamo i aktivnosti na polju specijalnog obrazovanja, gdje ćemo u dvije specijalne škole pomoći u formiranju određenih radionica“, izjavio je Alimci.

Osim što je ranije tokom dana prisustvovao ceremoniji inauguracije nove rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Grahić, ambasador Koč posjetio je i Ziraat banku u Tuzli, te razgovarao sa privrednicima, ali i sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem.

Teme o kojima smo razgovarali bile su one najvažnije, a to su privredne teme, o investicijama, o turskim investicijama u TK, o popravljanju poslovnog ambijenta i zaključili smo da najzdravije investicije koje BiH ima su upravo turske investicije Natron Hayat, Šiše džam Soda i Rudnik krečnjaka Vijenac“, naveo je Gutić.

Okončati aktivnosti FETO ustanova

Ambasador Koč rekao je da su tokom sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona premijera informirali i o novoformiranoj fondaciji Maarif za obrazovanje, koja ima u planu realizaciju novih aktivnosti u polju obrazovanja. Osim toga, bilo je riječi i o djelovanju škola u Tuzlanskom kantonu koje su povezane sa terorističkom organizacijom FETO, odgovornom za krvavi pokušaj puča u Turskoj 15. jula prošle godine.

Imali smo priliku da razmijenimo mišljenje i stavove u vezi sa aktivnostima i radom obrazovnih ustanova koje se povezuju sa terorističkom organizacijom FETO, koja se povezuje sa neuspjelim pokušajem državnog udara 15. jula prošle godine i o načinu na koji se mogu poduzeti konkretni koraci i mjere da bi se njihove aktivnosti umanjile i okončale“, rekao je Koč.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh