BiH

Zvizdić u Budimpešti: “BiH želi unaprijediti odnose s Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope”

“Bosna i Hercegovina je izuzetno zanteresovana da još više unaprijedi postojeće bilateralne i ekonomske odnose sa NR Kinom, kao i zemljama srednje i istočne Evrope”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u Budimpešti, prenosi Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Zvizdić je na Plenarnoj sesiji Samita u obraćanju premijerima istaknuo da ovaj događaj predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa.

Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju…

Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018. godine.

Zvizdić je govorio i o procesima vezanim za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo da se radi na implementaciji brojnih reformskih mjera u oblastima porezne politike, unapređenju poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanju konkurentnosti i stvaranju uslova za privlačenje stranih investicija.

Naveo je da su reforme koje se provode već rezultirale pozitivnim pomacima u rastu BDP-a od 3,1 posto i otvaranju više od 40.000 radnih mjesta, te da su, u posljednih 30 mjeseci, svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini poput izvoza, industrijske proizvodnje i turizma, u porastu.

Zvizdić je upoznao prisutne premijere sa turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, njenim historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima.

Drago mi je sa vama podijeliti vijest da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje Bosnu i Hercegovinu, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostručio u posljednjih godinu dana.

Iz tog razloga zadovoljstvo mi je najaviti da će tokom Samita u Budimpešti biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima NR Kine i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju“, rekao je Zvizdić.

Naglasio je da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne aviolinije Peking – Beograd – Sarajevo.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja.

Naglasio je da se BiH nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Tuzla koji se razvija u pozitivnom smjeru i za koji će se danas obaviti potpisivanje Ugovora o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke.

Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa Narodnom Republikom Kinom unutar platforme 16+1“, rekao je Zvizdić i izrazio poštovanje i zahvalnost premijeru Keqiangu na izuzetnoj posvećenosti i podršci projektima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je istakao interes Bosne i Hercegovine za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH važan korak ka tom cilju.

On je tom prilikom pozvao prisutne premijere država učesnica Samita 16+1 da posjete BiH, a posebno da u aprilu 2018. godine posjete Mostar gdje će se u sklopu 21. Privrednog sajma u Mostaru, održati “16+1 – Sajam poljoprivredne opreme”. Isto tako, da posjete Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji će 2018. godine biti domaćin Treće “16+1 konferencije u oblasti inovacija”, koja će se održati u sklopu Regionalnog foruma inovacija “UNLIMITED”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh