BiH

Centralna izborna komisija BiH – Za opće izbore treba deset miliona KM

Centralna izborna komisija BiH očekuje da Komisija za budžet i finansije Predstavničkog doma na sjednici početkom naredne sedmice, kao što su to ranije uradili isto parlamentarno tijelo i Kolegij Doma naroda, a na koncu i Parlamentarna skupština BiH, odobri budžet te državne institucije za 2014. u iznosu od 13.641.000 KM.

No image - Haber.ba


Centralna izborna komisija BiH (Foto: arhiva)

Kako je istaknuto na jučerašnjoj sjednici, za provedbu općih izbora u BiH naredne godine nužno je osigurati 9.957.000 KM, što je za oko dva miliona KM više nego 2010, dok je 3.624.000 KM namijenjeno za redovnu godišnju budžetsku potrošnju.

Nije data suglasnost OV-u Zavidovići da se za članicu Općinske izborne komisije imenuje Vanja Omerčević umjesto Mare Stanković. Utvrđeno je da Omerčević ne ispunjava odredbe Izbornog zakona BiH, odnosno da je na izborima bila kandidatkinja SDP-a, kao i da je ta partija osigurala mandate.

Sankcije za odbore

Iako je postojao prvobitni prijedlog da se SO Kotor-Varoš ne da suglasnost za izbor dvije članice OIK-a Dragane Petrušić i Zorice Mikić, s obzirom na to da sastav tog lokalnog tijela za provedbu izbora nije u skladu sa multietničkim sastavom te opštine, članovi CIK-a su jednoglasno odlučili da se to, ipak, učini. Urađeno je to nakon što je utvrđeno da na konkursu za izbor članova OIK-a u Kotor-Varoši nije bilo kandidata iz reda drugih naroda. 

Zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH na lokalnim izborima donesena je odluka o sankcioniranju predsjednika i članova biračkog odbora Londža 1 u Zenici. Predsjednik Miroslav Stanišić kažnjen je četverogodišnjom zabranom angažmana u izbornoj administraciji i novčano sa 300 KM, a članovi Adi Hadžić, Adnan Ibreljić i Hidajet Ćerim, osim zabrane, dobili su i kazne od po 200 KM. Služba priprema prijedlog odluke i za članicu Almu Islambegović (čekalo se njeno izjašnjenje). Nepravilnosti su utvrđene i u biračkom odboru u OŠ Elezovići, općina Velika Kladuša, pa su četverogodišnjom zabranom angažmana kažnjeni Samir Kasumović, predsjednik (i novčano 300 KM), te članovi: Safet Elezović, Hakija Elezović, Edin Balić i Admira Hrnčić (po 200 KM).

Sukobi interesa

Naglašeno je kako je CIK do sada pokrenuo 150 postupaka protiv predsjednika i članova 32 biračka odbora u 22 grada i općine, te da je doneseno 40 odluka. Očekuje se pokretanje postupaka za još deset biračkih odbora zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH i to u šest gradova/općina.

Na zahtjev zastupnice u Skupštini distrikta Brčko Sabire Mujkić, dato je mišljenje kako bi imenovanje njene kćerke u UO Zavoda zdravstvenog osiguranja predstavljalo sukob interesa. Mehmedu Šišiću, koji je tražio očitovanje da li kod Nusreta Ćatića postoji sukob interesa, budući da je on i vijećnik i predsjednik udruženja građana u Zavidovićima, bit će dostavljeno mišljenje sa potvrdnim odgovorom, pod uvjetom da se udruženje finansira iz budžeta iznosom većim od 10.000 KM na godišnjem nivou.

Praznine Izbornog zakona

Članovi CIK-a, sa predsjednikom Stjepanom Mikićem na čelu, jučer su se sastali sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey. Glavna tema razgovora bila je priprema za održavanje općih izbora 2014, sa aspekta neophodnih izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Tokom razgovora ukazano je na probleme sa kojima se CIK može suočiti ukoliko se ne popune pravne praznine u Izbornom zakonu: odredbe koje su rješenjem Ustavnog suda BiH stavljene van snage, a koje se odnose na broj izbornih jedinica i nazive pripadajućih opština iz RS-a za Predstavnički dom PSBiH. Bilo je riječi i o implementaciji presude u predmetu Sejdić i Finci.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh