BiH

Reis Kavazović u Međeđi: “Bošnjaci moraju ostati na svojim ognjištima”

Reisu-l-ulema Islamske Zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je u pratnji muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, posjetio mekteb u naselju Međeđa u Medžlisu Islamske zajednice Višegrad.

Reis Kavazović u Međeđi, Višegrad - MINA.ba

Ovom prilikom Reisu-l-ulema je prisustvovao mektebskom času kojeg je održao Esad ef. Grabus. Razgovarajući sa djecom, njihovim imamom i predsjednikom MIZ Višregrad, Bilalom Memiševićem, Reisu-l-ulema se interesovao za uslove u kojima Zajednica djeluje, te izazove s kojima se muslimani u ovom dijelu BiH susreću, prenosi “Mina”…

U prostorijama Medžlisa održan je sastanak sa džematlijama i članovima Izvršnog odbora. Na sastanku se Reisu-l-ulema obratio prisutnima i slušao njihove prijedloge i sugestije.

“Konstatovano je da je urađeno jako puno na obnovi infrastrukture Zajednice i da je povratak prognanih, koji je u slučaju Višegrada počeo relativno kasno, ipak dao rezultate koji mogu biti dobra osnova da se Bošnjaci održe na svojim stoljetnim ognjištima, ali da svi trebamo uraditi puno više kako bi se osigurao održivi povratak”, saopšteno je.

Reisu-l-ulema je naglasio kako je kroz svoje posjete mektebima u manjem bosanskohercegovačkom entitetu primjetio kako je u većini slučajeva mekteb jedini oblik obrazovanja naše djece, koji u njima odgaja ne samo islamske vrijednosti nego čuva i njihov kulturni i nacionalni identitet.

Osjetio je, kazao je reisu-l-ulema ovom prilikom, da su evidentni pokušaji asimilacije Bošnjaka kroz obrazovni sistem bh. entiteta RS. To je sada jedan sasvim novi izazov koji se nameće pred Islamsku zajednicu i ona će kroz svoju reformu mektebske nastave na kojoj se radi u obzir morati uzeti i ova zapažanja sa terena.

U pratnji Reisu-l-uleme bili su i dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta i gosp. Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za medije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh