BiH

Ilegalni migranti u BiH sve češće pokušavaju ući iz Crne Gore

Granična policija BiH u 2017. godini evidentirala je značajno povećanje broja ilegalnih migranata, a u posljednje vrijeme povećan broj ilegalnih prelazaka evidentiran je na granici sa Crnom Gorom.

Granična policija BiH - Faktor.ba

U periodu od 1. januara do 15. decembra ove godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriven je 651 državljanin zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.

U oktobru 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u novembru 76, dok su u prvih 15 dana decembra otkrivene 103 osobe…

U najvećem broju otkriveni su državljani: Alžira (103), Pakistana (97), Afganistana (82), Turske (60), Libije (48), Sirije (43), Maroka (31), Irana (26), Albanije (15) te 95 osoba s područja Kosova.

“U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intezivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražioca azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Evropske unije. Na području istočne Hercegovine u 2017. u 88 slučajeva otkriveno je 256 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore”, izjavio je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić.

Najnoviji slučajevi evidentirani su na području Trebinja, Bileće i Višegrada.

Upravo zbog toga je Jedinici granične policije Trebinje dodijeljen dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih jedinica, kao i dodatna specijalistička oprema za nadzor granice.

Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti se najčešće kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze, a manji je broj onih koji su otkriveni u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine.

Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH, najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda, saopšteno je iz Granične policije BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh