BiH

Valentin Inzko – "OHR još ima važan mandat"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko počeo je ovih dana seriju susreta s predsjednicima stranaka u BiH.

No image - Haber.ba


Valentin Inzko (Foto: haber.ba)

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko počeo je ovih dana seriju susreta s predsjednicima stranaka u BiH. Želja mu je, kako je kazao u intervjuu za Dnevni Avaz, doprinijeti nastojanjima da se odblokira reformski proces i BiH konačno iz stagnacije krene prema EU i NATO-u.

– Kako institucije počinju s radom nakon završetka sezone godišnjih odmora, ovi sastanci su prilika da se razgovara o pitanjima koja se trebaju rješavati u vezi s provođenjem reformi. Apeliram na političke lidere i institucije da intenziviraju svoje napore kako bi osigurali napredak BiH, posebno na njenom putu ka EU i NATO-u. U FBiH, također, podsjećam političke stranke na njihove obaveze da provedu odluku Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu u Mostaru, što je uslov definiran Dejtonskim sporazumom. Želim potaknuti stranke u Federaciji da se konstruktivno uključe u lokalne procese koji su trenutno u toku i predložene reforme da taj entitet učine funkcionalnijim i ekonomičnijim.

Na pitanje da li ovim angažiranjem oživljava klinički mrtvi OHR, Inzko je odgovorio:

– Tokom proteklih nekoliko godina moji prethodnici i ja namjerno smo imali pristup koji je bio manje intervencionistički, a fokusirao se i na promoviranje lokalne odgovornosti i nadležnosti, kako bi ova zemlja sigurno išla putem ka priključivanju euroatlantskim strukturama. To je bila dosadašnja politika Vijeća za provedbu mira i ostalih institucija međunarodne zajednice i to će biti naša politika i ubuduće.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh