BiH

Svečano otvorena renovirana zgrada Doma sindikata u Sarajevu

Obnovljena zgrada Doma sindikata u Sarajevo danas je svečano otvorena, a događaju su prisustvovali predstavnici sindikata iz Bosne i Hercegovine i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Renoviranje zgrade finansirao je turski sindikat HAK-IS, a projekat je realizovan posredstvom Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Svečanom otvorenju prisustvovali su turski ambasador u BiH Haldun Koc, zamjenik generalnog direktora TIKA-e Birol Cetin, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjednik turskog sindikata HAK-IS Mahmut Arslan, predsjednik turskog sindikata Memur-Sen Ali Yalcin te brojne zvanice i gosti.

“Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u srcu turskog naroda. TIKA djeluje na svim prostorima BiH i već 22 godine radi na ovakvim projektima”, kazao je ambasador Koc.

Ambasador Koc je također, kazao da turska TIKA, Kulturni centar ‘Yunus Emre’, Turkish Ziraat banka i Turkish Airlines rade važne stvari na terenu kako bi podržali cjelovitost i jedinstvo u BiH.

“Projekt koji je TIKA realizovala uz podršku sindikata HAK-IS i Memur-Sen je veoma važan i sa aspekta doprinosa ekonomiji. Naša želja je da dobri ljudi, intelektuelci, radnici i mladi BiH ostanu u svojoj zemlji. Cilj ovih projekata je sprječavanje odlaska pametnih kadrova i otvaranje mogućnosti zaposlenja”, kazao je Koc.

Zamjenik generalnog direktora TIKA-e Cetin je na svečanom otvaranju renoviranog Doma sindikata u Sarajevu istakao da je ta turska agencija u protekle 22 godine rada u BiH realizovala blizu 800 projekata.

“Kao i u svim projektima i u ovom slučaju smo stekli nove prijatelje. TIKA je do sada širom svijeta realizirala 23.000 projekata”, kazao je Cetin.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH Ismet Bajramović tom prilikom je da su prijatelji iz Turske finansirali projekat što sindikat ne bi mogao iz svojih sredstava, bez obzira što je zgrada bila u lošem stanju, od agresije na BiH.

“Nakon nekoliko mjeseci od početka radova otvaramo obnovljeni Dom sindikata u Sarajevu, radnički dom, prostor odakle su kretale najveće bitke za dostojanstven položaj radnika u našoj zemlji”, kazao je Bajramović i dodao da je Dom sindikata početkom agresije na BiH stajao kao bedem odbrane grada i države.

Bajramović je kazao da se ideja saradnje s TIKA-om za rekonstrukciju zgrade doma sindikata rodila u oktobru 2012. godine kada je delegaciju Saveza samostalnih sindikata BiH predvodio u posjeti turskom sindikatu HAK-IS.

Čelnik turskog sindikata HAK-IS Arslan izrazio je zadovoljstvo realiziranim projektom obnove Doma sindikata. On je kazao da postoji obostrana volja za dodatnim unapređenjem odnosa između Turske i BiH i da turski sindikati podržavaju taj put.

I prvi čovjek turskog sindikata Memur-Sen Yalcin je kazao da je obnova Doma sindikata važna sa aspekta zajedničkog djelovanja sindikalnih organizacija iz obje zemlje koje se bore za prava radnika.

“Zahvalni smo na tome što nam je ukazana prilika da učestvujemo u obnovi ovog lijepog zdanja u kojem će sindikalci sada imati bolje uvjete za nastavak borbe za prava radničke populacije”, poručio je Yalcin.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh