BiH

Cormack: “Dodik je izabrao sve ovo što se dešava, naprosto treba da odustane”

Odluka o stavljanju predsjednika bh. entiteta Republike Srpske na američku “crnu listu” je politička odluka američke vlade.

Milorad Dodik i Maureen Elizabeth Cormack - Facebook

“To je odluka koja je donesena od brojnih agencija američke vlade i na vrlo visokom nivou”, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack…

Da li će i kako Milorad Dodik postati poželjan sagovornik, naglasila je, na njemu je da odluči.

“Američka politika u BiH je vrlo jasna. Mi podržavamo ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, Dejtonski ustav ove zemlje, put koji je Bosna i Hercegovina izabrala ka euroatlantskim integracijama i ukoliko on bude odabrao da radi na pozitivnom napretku BiH, za građane BiH, kao što često kažem – mi smo spremni da radimo sa svim liderima koji dijele ove ciljeve”, kazala je Cormack.

Poručila je da je bitno reći vrlo jasno da se ovdje ne radi o bh. entitetu Republici Srpskoj niti o građanima bh. entiteta RS. Vlada SAD-a sarađuje opsežno sa građanima u bh. entitetu RS i sa institucijama bh. entiteta RS, kroz brojne projekte i programe USAID-a, recimo, kroz program Farma 2, koji je veliki ekonomski projekat, ali i kroz brojne druge.

“Zapravo, želim reći da je jako važno imati na umu i podatak da je gospodin Dodik sam izabrao sve ovo što se dešava. Potrebno je naprosto da odustane od svojih ciljeva da konstantno vuče BiH unazad, govori o secesiji, da se protivi izabranom putu zemlje ka euroatlantskim integracijama”, kazala je, između ostalog, ambasadorica Cormack.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh