BiH

Nakon odobrenja državne agencije: Stiže još kubanske vakcine protiv raka pluća

“Nove količine kubanske vakcine protiv raka pluća “Cimavaks EGF”, dostatne za novih 40 pacijenata, početkom godine trebaju ući u BiH”, kazao je Aleksandar Fulurija, vlasnik i direktor preduzeća “Immuno Pharm” iz Višegrada, koje je nosilac rješenja za registraciju, a time i za puštanje lijeka u promet.

kubanska vakcina - Hayat

Na pitanje da li bi pacijenti i koliko plaćali ovu vakcinu, ponovio je da prvo treba vidjeti mogu li biti ispunjeni određeni uslovi, a kasnije će se sagledati i finansijski aspekat. Fulurija kaže da udarni ciklus od tri mjeseca košta 7.500 eura, prenosi “Avaz“…

Ispuniti uslove

Agencija za lijekove i medicinska pomagala BiH odobrila je u maju prošle godine stavljanje ove vakcine na bh. tržište, a do sada je uvezena količina dovoljna za 40 pacijenata. U Agenciji napominju da je dozvola izdata na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu, efikasnosti, sigurnosti, kao i na odnosu korist-rizik, pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka na domaće tržište.

Binakaj: “BiH nije trebala odobriti registraciju”

Za sada ovu vakcinu u BiH mogu dobiti pacijenti u dvije privatne zdravstvene ustanove i u Zdravstvenom centru “Banja Vrućica” Teslić, a u toku su ozbiljni pregovori i s Općom bolnicom “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

“U pregovorima smo za upotrebu te vakcine. Prvo moramo vidjeti možemo li ispuniti određene uslove”, rekao je direktor Opće bolnice Zlatko Kravić.

Stavovi struke

Magistar farmacije Zahida Binakaj smatra da ako vakcina nije prošla registraciju ni u jednoj evropskoj zemlji, koje imaju visokorazvijene laboratorije, nije ni BiH trebala dozvoliti njen promet.

Delibegović: “Vidjeti rezultate”

S druge strane, načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla Adnan Delibegović ističe da je u prosjeku svega šest mjeseci vrijeme preživljavanje pacijenta od momenta dijagnosticiranja raka pluća, od kojeg češće obolijevaju muškarci, pa ako vakcina pokaže da ima efekat produženja života, bit će im više nego drago da je imaju. Ali, prvo se treba pokazati rezultat upotrebe vakcine, za šta je potrebno vrijeme.

Rezultati različiti

“Srbija je tu vakcinu dobila prije godinu i davali su je za oko 60 pacijenata. Njihovi rezultati zavise od pacijenta do pacijenta”, kaže Delibegović i dodaje da se bez dijagnostičke pretrage pacijentu ne bi davala terapija s obzirom na to da ni svaki pacijent obolio od raka pluća nije isti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh