BiH

Svečanim defileom u Banjaluci obilježen entitetski Dan RS-a: Dodik poručio da želi da bh. entitet RS i Srbija budu jedno

Uz prisustvo velikog broja građana danas je u centru Banjaluke održan svečani defile u okviru obilježavanja 9. januara, Dana bh. entiteta Republike Srpske, praznika koji je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Milorad Dodik - Jutarnji.hr

U svečanom defileu od Trga RS-a do Trga Krajine prisustvovali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta RS i civinog sektora, ukupno 1.800 učesnika. Između ostalih, tu su bili članovi Boračke organizacije bh. entiteta RS, studenti koji su nosili veliku zastavu bh. entiteta RS, pripadnici Civilne zaštite bh. entiteta RS, pripadnici Gorske službe spašavanja, Lovačkog saveza bh. entiteta RS, predstavnici Saveza nacionalnih manjina bh. entiteta RS, poštari, kao i mažoretkinje, dječiji hor Vrapčići, brojna kulturno-umjetnička društva i sportske organizacije.

Defile je počeo postrojavanjem počasne jednice Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta RS koja je predala raport Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta RS.

Osim predstavnika Vlade bh. entiteta RS i Narodne skupštine bh. entiteta RS, defileu su prisustvovali predstavnici bh. entiteta RS u institucijama države BiH, te Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije, Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije kao i Anatolij Bibilov, predsjednik Južne Osetije i princ Aleksandar i Katarina Karađorđević.

Defileu nije prisustvovao Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, kao ni ministri u Vijeća ministara iz Saveza za promjene.

Nakon defilea operaksa pjevačica Biljana Kerkez izvela je himne bh. entiteta RS “Moja republika” i Srbije “Bože pravde”.

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS u obraćanju rekao je da su danas okupljeni u čast 9. januara entitetskog dana RS-a “dana kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario svoju dugoistorijsku težnju stvorivši (bh. entitet) RS“.

Stvorili su (bh. entitet) Republiku Srpsku koja je bila odraz želje za slobodom srpskog naroda bez želje da drugim narodima da ugrozimo ili otmemo slobodu“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima “današnje okupljanje je u čast (bh. entiteta) RS, velike ideje da Srbi na ovoj strani Drine formiraju državu“.

Danas kao nekada davno u istoriji srpski narod ima dvije države, ima (bh. entitet) RS i Srbiju, i danas kada slavimo (entitetski) Dan RS-a zahvalni smo i Srbiji što je kao i uvijek s nama i znaju da smo i mi uvijek sa Srbijom i da želimo da to bude jedno. Oni što su htjeli da nam odlukama nekih sudova zabrane naše postojanje i naš dan moraju da znaju da se ovo ne može da ukine, da ovo okupljanje ne može da nestane. Ovo je u znak našeg poziva za mir u regionu, među svim ljudima, različitim nacijama i vjerama“, kazao je Dodik.

Rekao je da bh. entitet RS na ovaj način odaje počast svim stradalim za njeno stradanje, bh. entitet RS koja je u toku otadžinskog rata izgubila 30.000 svojih građana.

Naše pravo je da se ovdje okupimo, da im odamo počasti i da im kažemo hvala“, rekao je Dodik.

Dodik se zahvalio svima, a posebno onima koji njima u bh. entitetu RS-u “ne misle dobro jer su ih, kaže, doveli u poziciju da sebi misle dobro i da se ovako tradicionalno Dan (bh. entiteta) Republike Srpske obilježava“.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u septembru 2015. godine Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti 9. januara, datuma koji se u bh. entitetu RS obilježava kao “Dan RS-a”. Sud je utvrdio kako je 9. januar kao “dan RS-a” neustavan, odnosno da Zakon o praznicima bh. entiteta Republike Srpske nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za “dan Republike Srpske” podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom, uz zaključak kako nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

U septembru 2016. godine u bh. entitetu RS-u je proveden referendum na kojem su se građani izjasnili po pitanju “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“. Prethodno je Ustavni sud BiH odbio zahtjev Narodne skupštine bh. entiteta RS za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao entitetskog Dana RS i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma je Narodna skupština usvojila Zakon o Danu bh. entiteta RS gdje se navodi da se “na osnovu potvrđene volje građana (bh. entiteta) RS, 9. januar utvrđuje kao (entitetski) Dan Republike“.

Delegati u Vijeću naroda bh. entiteta RS, sedam njih iz Kluba bošnjačkog i dva i Kluba hrvatskog naroda, 5. januara uputili su apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o Danu bh. entiteta RS.

U bh. entitetu RS je danas u okviru obilježavanja 9. januara organizovan niz događaje, a osim svečanog defilea, organizovana je i svečana akademija i prijem u Administrativnom centru Vlade bh. entiteta RS. Na Trgu Krajine večeras će biti održani koncerti domaćih i gostujućih izvođača.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh