BiH

Srebrenica: Potpisana “Potočarska deklaracija”

Učesnici konferencije u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas su potpisali “Potočarsku deklaraciju”, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Na inicijativu pokreta “Odgovor” u Potočarima je održana konferencija “Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska”, u saradnji s udruženjima preživjelih žrtava genocida, i Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici SDA, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, BPS-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Konferencijom možemo biti zadovoljni. Danas su sa nama bile četiri političke opcije od deset koliko smo ih pozvali. Jeste da se ova konferencija dešava 9. januara, ali mi samo želimo da damo svog glas i kažemo da ovaj entitet nije ekskluzivitet jednog naroda. Usvojili smo deklaraciju i svi smo saglasni da je 9. januar neustavan dan. Govorili smo o problemima bosanskog jezika, o tome da nadležne institucije treba da poduzmu konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda BiH u vezi 9. januara, da se pokrenu konkretne mjere u sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata. Stranke koje su prisustvovale sastanku su saglasne da treba na izborima 2018. godine bude jedinstven i zajednički nastup“, rekao je lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković koji je dodao da će u narednom periodu biti održavane slične konferencije i sastanci.

Član predsjedništva BPS-a Muharem Fišo je rekao da moraju biti dio zakonodavne vlasti u bh. entitetu RS-u.

Zbog toga sve probosanske stranke trebaju imati zajedničku viziju i nastup na izborima s ciljem osvajanja što više mandata. Neka je i stid političke partije koje nisu poslale svoje predstavnike, a koje za sebe kažu da su probosanske“, rekao je Fišo.

Ibrahim Hadžibajrić, predstavnik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, smatra da probosanske političke opcije moraju zajedno nastupiti u bh. entitetu Republici Srpskoj na izborima u oktobru.

Osnovni problem leži u Federaciji Bosne i Hercegovine i veoma malom odzivu ljudi koji su na izbore izašli u dijaspori. Cifra od 24 hiljade na proteklim izborima osoba koje su glasale iz dijaspore je mala. Imamo daleko veći broj osoba koje mogu izaći na izbore iz dijaspore, i bitno uticati na sastav vlasti u bh. entitetu Republici Srpskoj. To su pitanja kojih smo se između ostalog doticali danas. Dogovarali smo stvari kako poboljšati strukturu vlasti u bh. entitetu Republici Srpskoj kako bi što više zastupnika bilo iz probosanskog bloka“, rekao je Hadžibajrić.

Kada Hotić, predstavnica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, smatra da su Bošnjaci u bh. entitetu Republici Srpskoj diskriminisani i ugroženi.

Mi svakodnevno čujemo negativne poruke upućene Bošnjacima. Zbog toga svi treba oni probosanski orjentisani treba da budu udruženi i sa zajedničkom vizijom“, rekla je Hotić.

Kako kažu učesnici današnjeg sastanka, “Potočarska deklaracija” ima za cilj da se podigne glas i upozori na političke podjele Bošnjaka, te na činjenicu da Bošnjacima prijeti nestanak sa područja bh. entiteta RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh