BiH

Mektić: “Imamo ozbiljan problem, droga je došla pred osnovne škole u BiH”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas “Strategiju nadzora nad opojnim drogama, sprječavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH za period 2018-2023. godine”, potvrdio je medijima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

No image - Haber.ba

Ocijenio je da su sačinili dobru strategiju, napominjući da su u njenoj izradi učestvovali eksperti iz svih policijskih agencija u BiH, piše “Fena”…

Ministar sigurnosti je istakao da je postignuta opšta saglasnost, te da niko nije imao nekakvu rezervu kad je u pitanju borba protiv zloupotrebe opojnih droga i generalno borba protiv zloupotreba prekursora i svih drugih materija.

Mektić je napomenuo da je nakon usvajanja Strategije obaveza svih policijskih agencija u BiH da donesu vlastite akcione planove u vezi provedbe te strategije, u skladu sa svojim nadležnostima.

“Radnoj grupi koja je radila Strategiju ćemo, najvjerovatnije na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, dati mandat da bude nadzorno tijelo za praćenje ukupne implementacije Strategije, tako da pokrenemo sve mehanizme da Strategija kao dokument ne bi bila mrtvo slovo na papiru”, kazao je Mektić.

Istakao je da to “treba da bude živa materija” i da će se non-stop raditi na praćenju njene implementacije.

“Mislim da o problemu opojnih droga treba više govoriti na svim nivoima, jer je to jedan vrlo ozbiljan problem, i za BiH postaje problem. Prije desetak i više godina to je bio problem velikih gradova, a sada svuda, na svakom mjestu, imate taj problem. Upravo je droga došla maltene pred škole, osnovne škole u BiH”, upozorava Mektić.

On očekuje od svih faktora u BiH da tu stretegiju shvate vrlo ozbiljno i da rade na njenoj provedbi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh