BiH

Iz zeničke bolnice se oglasili nakon smrti pacijenta pozitivnog na H1N1

Pacijent koji je liječen i umro u Kantonalnoj bolnici Zenica, bio je pozitivan na svinjsku gripu, virus H1N1, međutim u bolnicu je primljen sa simptomima ozbiljne akutne respiratorne infekcije, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Kantonalna bolnica Zenica - Facebook

Radi se o pacijentu starom 61 godinu, koji je na Odjeljenje za infektivne bolesti primljen 15. januara u jutarnjim satima.

“Nakon dva sata, pacijent je zbog pogoršanja stanja premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja gdje ga doktori priključuju na aparat za mehaničku ventilaciju. I pored svih poduzetih mjera liječenja, stanje pacijenta se pogoršava i nastaje smrtni ishod u noći 17./18. januara”, kazao je direktor Kantonalne bolnice Zenica, Rasim Skomorac…

Skomorac ističe da je pacijent, pored simptoma gripe, imao određene komorbiditete (pridružena oboljenja, bolesti ili stanja koja postoje zajedno sa glavnim oboljenjem), a naknadno je stigao i nalaz uzetog testa na gripu koji je bio pozitivan na H1N1 influencu, pa se procjenjuje da je ova gripa dovela do “pogoršanja” stanja koje je završilo smrtnim ishodom.

I predsjednik Tima za sprječavanje gripe u Kantonalnoj bolnici Zenica Ernad Drljević naglasio je da je riječ je o pacijentu koji je već ranije imao određene simptome gripe te mu je svinjska gripa, došla kao “pridružena gripa”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh