BiH

Pahor izrazio zabrinutost nestabilnošću u BiH

U obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Borut Pahor je ponovio podršku Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovom putu u euroatlantske integracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, posebno u BiH te dodao da vjeruje da to brine i sve druge evropske zemlje.

No image - Haber.ba

Prilikom tradicionalnog prijema za ambasadore stranih država akreditirane u Ljubljani, koji se održava početkom svake godine na Brdu kod Kranja, slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio kako Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedima.

Rekao je kako je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Evrope, dodajući kako će ovogodišnji parlamenatrni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

U dijelu govora diplomatima koji se je odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom, slovenski predsjednik je kazao kako je Hrvatska za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Evropskoj uniji i NATO savezu, ali da se Slovenija ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični spor konačno riješen i to kompromisom.

Pahor je kazao kako arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, prenosi “Hina”…

“Ali, riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti”, kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik, dodajući kako im taj kompromis omogućuje da i ubuduće razvijaju partnerstvo i prijateljstvo.

Dodao je kako Hrvatska, na žalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga.

Istakao je da slovenski i hrvatski narod u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Evropska komisija jače angažirati na provođenju arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Kad je riječ o arbitraži i njenoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Evropskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog “razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku saradnju”, naveo je slovenski predsjednik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh