BiH

Na rubu živaca i egzistencije – Vapaj radnika GP Bosna: Gladni smo i bolesni, a nikoga nije briga

Radnici GP Bosna, još jednog prijeratnog građevinskog giganta, očajni su i na rubu, kako kažu, i živaca i egzistencije. Poslijeratna privatizacija uništila je i ovo preduzeće, a kako tvrde, optimistična obećanja direktora Uglješe Kisića prije nekoliko mjeseci nikada nisu realizovana.

No image - Haber.ba


Radnici GP Bosna (Foto: Oslobođenje)

Štrajkovi i tužbe

Desilo se upravo suprotno: radnicima je sve gore, a trenutno su u fazi čekanja likvidacionog upravnika koji bi trebao riješiti njihov status, odnosno poslati na biro njih 280, kako bi dobili pravo na naknadu i liječenje. Radnici već devet godina nemaju uvezan radni staž, pravo na liječenje i odlazak u penziju zbog neplaćanja penzionog i zdravstvenog osiguranja, a platu nisu dobili 15 mjeseci.

Na razne načine su pokušali ostvariti svoja prava, od štrajkova do podnošenja tužbi. Trenutno na Općinskom sudu Sarajevo traže uplatu 1,7 miliona KM na ime neisplaćenih plata, toplog obroka, naknade za prevoz, naknade za terenski dodatak i neisplaćene naknade za regres, te za tužitelje koji su otišli u penziju – naknadu na ime otpremnine. Dugogodišnji radnici GP Bosna obolijevaju, umiru, a neki i sami sebi presude. Naime, nisu rijetka ni samoubistva.

Željko Knežević, predsjednik Sindikata GP Bosna, kaže za Oslobođenje da su radnici gladni, bolesni, bez ikakvih primanja 15 mjeseci, njihova sudbina i sudbina članova njihovih porodica je neizvjesna, a za to nikoga nije briga.

– Ne znamo više kome da se obratimo, jer nijedna institucija ne nadgleda poslovanje preduzeća. Trenutno jedino svjetlo vidimo u likvidacionom upravniku koji je trebao djelovati još prije dva mjeseca, ali nije mogao, jer je u Općinskom sudu u Sarajevu na snazi bio kolektivni godišnji odmor, kaže Knežević.

Radnici kažu da nije nikakva novost to da pojedine kolege rade na crno i da plate dobijaju u kovertama. To poslovanje, ističu, niko od nadležnih institucija ne kontroliše niti to negdje ostaje dokumentovano.

Sumnjiva prodaja

Jadranko Marić više od 30 godina radi u GP Bosna. Njegov i otac i djed su tu zaradili penziju, ali on, kako kaže, to ne može ostvariti.

– Pokušao sam naći drugi posao, ali ko će mene zaposliti i kao vozača. Svi žele mlađe ljude. Teško nam je, dodaje on.

Direktor Uglješa Kisić, inače bivši direktor Vranice, ali i bivši član Upravnog odbora MKF Sunrise, prije nekoliko mjeseci najavljivao je prodaju nekretnina GP Bosna, uz obrazloženje da je to jedini izlaz iz teške situacije. Međutim, kako pričaju radnici, istina je da su se neki objekti u vlasništvu GP Bosna prodavali, poput stanova i poslovnih prostora, ali niko ne zna u čije je ruke novac otišao.

Nezvanično, sam Kisić na svojoj funkciji prima platu od 13.000 KM.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh