BiH

Sarajevo danas odaje počast žrtvama masakra na Markalama

Glavni grad BiH danas se prisjeća svih nevino stradalih građana ovoga grada u ratu od 1992. do 1995. godine te odaje počast žrtvama masakra koje su stradale na pijaci Markale 5. februara 1994. godine.

Masakr na sarajevskoj pijaci "Markale" - NAP.ba

Tim povodom, danas će od 10:30 do 11:00 sati, u organizaciji Kantona Sarajevo (KS), biti održana održati Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja Kantona Sarajevo.

Komemorativna sjednica bit će održana u Narodnom pozorištu Sarajevo…

Nakon Zajedničke komemorativne sjednice, predviđeno je da svi učesnici polože cvijeće na spomen obilježje na pijaci Markale, gdje je planirano i održavanje prigodnog programa s početkom u 11:30 sati.

Prije 24 godine, 5. februara 1994. godine, agresorska granata ispaljena s položaja Vojske RS na Mrkovićima ubila je 68, a ranila 142 Sarajlija na pijaci Markale.

Tog dana, kao i drugih dana u godini, veliki broj građana okupio se na pijaci Markale, mjestu gdje su pokušavali pronaći određene prehrambene namirnice.

Ipak, taj 5. februar bio je koban za 68 građana, kada je agresorska granata kalibra 120 mm, ispaljena oko 12:30 sati sa agresorskog položaja sela Mrkovići, pala na pijacu Markale, gdje se u tom trenutku nalazio veliki broj građana.

Podsjećamo, drugi masakr na Markalama dogodio se 28. augusta 1995. godine, kada je ubijeno 37 ljudi, a ranjeno 90. Taj drugi napad na civile bio je direktan povod za NATO-ovo bombardovanje srpskih položaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh