BiH

Generalna skupština UN – Komšić: BiH teži da postane dio velike porodice demokratskih država

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je u Njujorku da je za BiH strateški cilj uspostavljanja formalnih odnosa i članstva u EU baziran na težnji da postane dio velike porodice demokratskih država i tako ostvari puno funkcionisanje institucija i daljeg razvoja društva na principima slobodnog tržišta, vladavine prava i posebno zaštite ljudskih prava.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

Obraćajući se na Generalnoj debati 68. zasjedanja Generalne skupštine UN, Komšić je istakao da je, polazeći od osnovnih pravaca i aktivnosti spoljne politike BiH fokus na daljem približavanju i institucionalizaciji odnosa s EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te njegova potpuna primjena.

On je naveo da je aspiracija BiH za sticanjem punopravnog članstva u EU zasnovana na širokom političkom konsenzusu.

“Za BiH je od suštinske važnosti da proces evropskih integracija zahtijeva sveobuhvatno prilagođavanje politika, institucionalnog okvira i pravnog sistema, s ciljem dostizanja evropskih standarda u svim oblastima. Pri tome smo svjesni da je za ostvarivanje ubrzanog procesa uključivanja BiH u evropske integracione tokove neophodna aktivna uloga svih segmenata društva”, naglasio je Komšić.

On očekuje da će ubrzavanje preostalih aktivnosti, odnosno implementacija odluke Suda za ljudska prava iz Strazbura u slučaju “Sejdić-Finci” dovesti do ispunjavanja uslova za podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU.

Komšić se nada pozitivnom razvoju događaja u vezi sa ispunjavanjem uslova koji bi omogućili aktiviranje Akcionog plana za članstvo i dalju integraciju BiH unutar bezbjednosne strukture NATO-a.

Prema njegovim riječima, BiH je u finalnoj fazi pregovora za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

On je još jednom naglasio da BiH u vezi s procesuiranjem ratnih zločina ima jasan stav da svi optuženi moraju da odgovaraju za zločine koji im se stavljaju na teret, bilo pred međunarodnim ili domaćim sudovima.

Komšić je istakao da BiH poseban naglasak stavlja na regionalnu i subregionalnu saradnju i dijalog između susjednih zemalja koje predstavljaju skup kultura i tradicija koje na Balkanu vijekovima žive, i koje su sada u raznim stadijima tranzicije i demokratskih reformi.

On je naveo da je BiH okrenuta budućnosti i saradnji sa susjednim državama na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Razvoj bilateralnih odnosa sa svim susjednim državama i državama regije usmjeren je na nekoliko ključnih područja: evroatlantske integracije; razvoj dobrosusjedskih odnosa; unapređenje ekonomske saradnje; jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan pristup”, rekao je Komšić.

U oblasti regionalne saradnje on je posebno istakao jačanje saobraćajne infrastrukture kao osnovice za bolje ekonomsko, kulturno i naučno povezivanje i za sveukupni razvoj regije.

Prema njegovim riječima, potencijali ekonomskog povezivanja posebno su naglašeni u području industrije, turizma, poljoprivrede i energetike.

“Posebno želim da istaknem bilateralne odnose s Hrvatskom, koji su dobili jednu novu dimenziju njenim ulaskom u EU i otvorili novu dinamiku koju je obilježila obostrana spremnost i otvorenost za pronalaženje rješenja u najboljem interesu obje zemlje”, istakao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je u govoru, usaglašenom sa ostala dva člana Predsjedništva BiH, da institucije BiH već godinama strateški djeluju ka ostvarenju Milenijumskih razvojnih ciljeva, te da, uprkos teškoćama izazvanim svjetskim ekonomskim kretanjima, neće biti smetnji u pogledu dostizanja postavljenih zadataka do 2015. godine.

“BiH je spremna da doprinese globalnim naporima za definisanje razvojnog okvira, a potom i da izvrši implementaciju mjera kako bi se adekvatno suočili s ekonomskim, socijalnim i okolinskim izazovima”, poručio je Komšić.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da važnost sva tri navedena aspekta održivog razvoja prevazilaze nacionalne granice, BiH cijeni da je regionalna saradnja od suštinskog značaja za uspješnu pripremu za novi Post-2015 razvojni okvir.

“BiH, kao i sve zemlje zapadnog Balkana, u ovoj fazi slijedi politiku i stavove EU u vezi sa novom razvojnom agendom. Ipak, BiH u ovom procesu konzistentno slijedi do sada više puta ponovljenu poziciju da se održivi razvoj može postići jedino u harmoniji s prirodom”, rekao je Komšić.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh