BiH

Danas 73. godišnjica oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu

14. februar, Dan oslobođenja Mostara, najznačajniji je dan u historiji grada na Neretvi, dan kada je Mostar u Drugom svjetskom ratu oslobođen od fašista i domaćih izdajnika.

Partizansko spomen obilježje u Mostaru - Herzegovina.travel

Tim povodom će danas u 13:30 sati biti upriličeno obilježavanje godišnjice oslobođenja grada na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, nacionalnom spomeniku države Bosne i Hercegovine.

Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru namjerava obići Spomenik kako bi se odala dužna počast i iskazao pijetet sa rodoljubima Mostara koji su položili živote u znaku slobode, zajedničkog života, multietnickog karaktera, slobodnog i nepokorenog evropskog grada Mostara…

“Želimo zajedno položiti cvijeće na zajednički oltar svih žrtava Narodoslobodilačke borbe 1941-1945 godine, kada želimo i poručiti da će Odbor za podršku obnovi ovog nacionalnog spomenika ostati ustrajan kako bi se do kraja realizirale već definisane i projektima obuhvaćene sve ključne faze obnove Partizanskog spomen groblja i ovoj vrijednoj spomeničkoj cjelini vratio nekadašnji izgled”, saopštili su iz Odbora, te pozvali sve građane da im se pridruže.

Na Partizanskom spomen groblju će cvijeće položiti i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Šerif Špago i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova, ispred Vlade FBiH.

Počast poginulim borcima odat će i predstavnici Univerziteta “Džemal Bijedić”, Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” i FK “Velež”, kao i predstavnici drugih javnih institucija i udruženja građana.

14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara.

Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh